Izvor: TangoSix.rs, 01.Jun.2022, 09:38

Rumunija nastavlja upotrebu aviona MiG-21 kako bi ga do maja 2023. godine koristila za popunu praznina u sposobnostima svog ratnog vazduhoplovstva

Pet nedelja nakon što je obustavila letne operacije svoje flote borbenih aviona MiG-21 LanceR koje je modernizovao izraeslki Elbit, Rumunija je 23. maja vratila ovaj sovjetski avion u operativnu upotrebu Ratnog vazduhoplovstva Rumunije, saopštilo je sledećeg dana rumunsko Ministarstvo nacionalne odbrane.
Odlukom koju je doneo Vrhovni savet nacionalne odbrane, odobreno je da avioni LanceR ostanu u službi RV Rumunije do 15. maja 2023. godine. Namenjeni da služe kao popuna praznina >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << u sposobnostima, rumunski MiG-ovi 21 bi isključivo bili korišćeni za specifične zadatke stalne kontrole i zaštite vazdušnog prostora odnosno tzv Permanent Air Police Combat Service, kao i održavanje letačke obuke odabranih pilota koji lete na ovom tipu.
Istovremeno, i pod očiglednim pritiskom rusko-ukrajinskog rata, vlasti u Bukureštu su preduzele mere za pokretanje programa nabavke borbenih aviona 5. generacije Lockheed Martin F-35 Lightning II, uporedo sa ubrzavanjem već započetog procesa nabavke 32 aviona Lockheed Martin F-16AM i BM Fighting Falcon (u konfuguraciji M6.5.2) od Norveške po ceni od 354 miliona evra.
Bivši avioni norveškog kraljevskog ratnog vazduhoplosvtva trebalo bi da zamene zastarelu rumunsku flotu MiG-ova 21 LanceR koja se trenutno sastoji od oko 20 jednosedih presretača MiG-21MF i MF-75 LanceR-C i 6 dvosedih trenažnih LanceR-B podeljenih između 711. i 861. lovačke eskadrile.
Nabavka aviona iz norveške bi dopunila postojeću rumunsku flotu od 17 obnovljenih i modernizovanih F-16AM i BM koji su kao polovni od Portugala između oktobra 2016. i marta 2021. godine. Ovi avioni koji služe u 53. lovačkoj eskadrili ‘‘Warhawks‘‘ u bazi Fetešti-Borčea, su u konfiguraciji M.5.2R i trenutno su planirani za lokalnu modernizaciju na nivo M.6.X koju će obaviti vazduhoplovna kompanija Aerostar SA sa sedištem u gradu Bakau.
The post Rumunija nastavlja upotrebu aviona MiG-21 kako bi ga do maja 2023. godine koristila za popunu praznina u sposobnostima svog ratnog vazduhoplovstva appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.