Rumunija nastavlja proces dalje nabavke aviona F-16, za sada ne razmišlja o F-35

Izvor: TangoSix.rs, 23.Apr.2019, 08:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rumunija nastavlja proces dalje nabavke aviona F-16, za sada ne razmišlja o F-35

Bugarski vazduhoplovni internet portal Aeropres preneo je u petak 19. aprila izjavu rumunskog ministra odbrane Gabriela Leša da će njegova zemlja do kraja ove ili početkom sledeće godine potpisati ugovor o nabavci pet polovnih borbenih aviona F-16 od Portugalije. Leš je na konferenciji za novinare rekao i da je sva potrebna dokumentacija za ovaj posao predata Portugalu kao i da se postupak nabavke još 36 aviona F-16 nastavlja.
I dodatnih 5 aviona biće u verziji >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << F-16A i B Block 15 koje će isporučiti SAD a modernizacija MLU će, kao i u slučaju prvih 12 rumunskih aviona biti urađena u portugalskom remontnom zavodu OGMA. Ipak neće svih pet primeraka biti uvedeno u upotrebu, kroz modernizaciju će proći tri jednoseda i jedan dvosed dok će jedan jednosed poslužiti kao izvor rezervnih delova. Sa ova 4 aviona biće kompletirana 53. lovačka eskadrila koja će nakon njihovog prijema imati 16 F-16.
Finansijski detalji ove nabavke nisu saopšteni kao ni to kada bi avioni bili dostavljeni a ministar Leh je govoreći o kupovini još 36 F-16 rekao da Rumunija trenuno razmatra opcije nabavki takođe polovnih aviona koji bi naknadno bili osavremenjeni. Nije međutim precizirano koja država bi isporučila avione, koja bi to bila verzija niti kakva bi bila njihova modernizacija.
Novinari su rumunskom ministru odbrane postavili i pitanje da li se ozbiljno razmišlja o nabavci američkog borbenog aviona 5. generacije F-35 pošto je prethodno iz SAD početkom meseca saopšteno da bi se zbog širenja tržišta ovaj avion mogao prodati u još 5 država među kojima je i Rumunija. Ministar Leh je međutim odgovorio da ovo pitanje nije na dnevnom redu.
Nabavku dodatnih pet F-16 najavio je još jula prošle godine tadašnji ministar odbrane Mihaj Fifor. Tada je rečeno da je sa Portugalom, za vreme posete rumunske delegacije, postignut načelni sporazum kao i da bi se svi detalji ovog posla trebali utvrditi do kraja 2018. godine.
Početnu operativnu sposobnost na svojim F-16 Rumunija je dostigla sredinom marta kada su njeni piloti započeli da patroliraju rumunskim vazdušnim prostorom a do dolaska značajnijeg broja F-16, RV Rumunije će morati da se još nekoliko godina oslanja na dve eskadrile borbenih aviona MiG-21 LanceR.

The post Rumunija nastavlja proces dalje nabavke aviona F-16, za sada ne razmišlja o F-35 appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.