Rumunija dobila prve borbene avione F-16 nabavljene od Norveške

Izvor: TangoSix.rs, 01.Dec.2023, 09:10

Rumunija dobila prve borbene avione F-16 nabavljene od Norveške

U rumunsku 86. vazduhoplovnu bazu „Poručnik-avijatičar Gheorghe Mociornita“ u Feteštiju prekjuče su sletela prva tri borbena aviona F-16 koje je Rumunija nabavila od Norveške. Kako je saopšteno iz rumunskog ministarstva odbrane, nakon dolaska aviona je u prisustvu rumunskih, norveških i američkih zvaničnika upriličena ceremonija njihovog prijema. Na osnovu fotografija se može zaključiti da je isporučen jedan dvosed F-16BM (ev. broj 1632) i dva jednoseda F-16AM (1624 >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << i 1645).
Iz Ministarstva odbrane Rumunije podsećaju da je prema Konceptu za postepeno ostvarivanje sposobnosti protivvazduhoplovne odbrane, u okviru programa „Višenamenski avioni ratnog vazduhoplovstva“, vlada Rumunije dodelila vladi Norveške ugovor za nabavku 32 aviona F-16, uz početnu logističku podršku i paket komplementarnih dobara i usluga koji obezbeđuje vladea Sjedinjenih Američkih Država.
Poslednji od 32 bivša norveška F-16 stići će u Rumuniju 2025. godine / Foto: Ministarstvo odbrane Rumunije Napominje se da će avioni biti isporučen u operativnom stanju, sa raspoloživim resursima koji će obezbediti njihovu upotrebu u trajanju od namjmanje 10 godina što će ustvari biti prelazni period do nabavke borbenih aviona 5. generacije. Kupovina norveških borbenih aviona predstavlja zapravo prenos sposobnosti između dve savezničke države članice NATO.
Avioni će obezbediti ispunjenje novih i postojećih zahteva na nivou NATO-a, a kasnije će biti uvedeni u program modernizacije na istu MLU (Mid-Life Update) konfiguraciju M6.6 koja je u razvoju, a na koju će biti dovedeni i postojeći avioni F-16 rumunskog ratnog vazduhoplovstva (prethodno bili na nivou M5.2R, dok su norveški na nivou M6.5.2). U program održavanja i modernizacije aviona F-16 uključena je i rumunska odbrambena industrija, i to preko kompanije Aerostar Bacau.
Ugovor vredan 388 miliona evra za 32 borbena aviona F-16AM i BM koje je Norveška povukla iz upotrebe krajem 2021. godine, Rumunija je finalizovala novembra prošle godine. Za njihovo opremanje i pripremu prebacivanja u Rumuniju zadužena je norveška kompanija Kongsberg Aviation Maintenance Services. RV Rumunije planira da formira još dve eskadrile opremljene avionima F-16, trenutno jedna rumunska eskadrila raspolaže sa 17 aviona. Poslednji bivši norveški Fighting Falcon biće isporučen 2025. godine.
Krajem septembra ove godine Ministarstvo odbrane je saopštilo da planira nabavku 32 američka borbena aviona 5. generacije F-35A Lightning II čija je vrednost procenjena na oko 6,5 milijardi dolara. Prethodno je u aprilu rumunski Vrhovni savet za nacionalnu odbranu odobrio i usvojio koncept postizanja operativne sposobnosti protivvazdhoplovne odbrane višenamenskim borbenim avionima 5. generacije. U drugoj fazi opremanja nabavilo se još 16 aviona, ukupno 48 koje bi ušle u sastav tri eskadrile.
The post Rumunija dobila prve borbene avione F-16 nabavljene od Norveške appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.