Rumunija dobila poslednja tri F-16, namerava da kupi još 36 primeraka, u igri i nabavka borbenih helikoptera AH-1Z

Izvor: TangoSix.rs, 02.Okt.2017, 09:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rumunija dobila poslednja tri F-16, namerava da kupi još 36 primeraka, u igri i nabavka borbenih helikoptera AH-1Z

Rumunske vazduhoplovne snage primile su u naoružanje poslednja tri od 12 naručenih borbenih aviona F-16. Zvanična svečanost primopredaje aviona održana je 27. septembra u portugalskoj vazduhoplovnoj bazi Monte Real dok je prelet do Rumunije izvršen u večernjim satima narednog dana. Poslednja isporuka obuhvata dva jednoseda sa evidencijskim brojevima 1607 – 15128 i 1609 – 15130 i jedan dvosed 1612 – 15139, a svi oni su proizvedeni između marta i jula 1984. godine.
>> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << /> Rumunija je ugovor za nabavku 12 polovnih aviona F-16A i B Block 15 koji su modernizovani na standard MLU Block M5.2R a koje su prethodno koristile SAD i Portugal, potpisala septembra 2013. godine. Modernizacija aviona izvršena je u portugalskom remontnom zavodu OGMA Indústria Aeronáutica de Portugal S.A. Prvih šest aviona primljeno je 28. septembra 2016. a zatim još tri u decembru iste godine.
Detalj sa ceremonije primopredaje tri F-16 za Rumuniju 27. septembra / Foto: MM. Bogdan PANTILIMON, Forțele Aeriene Române Nabavka 12 F-16 svakako ne može zadovoljiti potrebe rumunskih vazduhoplovnih snaga pa je tako u martu ove godine najavljeno da bi Rumunija već do kraja 2017. mogla da naruči još 20 primeraka. Potom je u avgustu mesecu rumunski ministar odbrane Mihail Fifor izjavio da postoje planovi da njegova zemlja nabavi još 36 F-16. Ministar Fifor je otkrio da je zahtev za dobijanje ponude već poslat SAD a u ponudi bi se jasno definisala cena i uslovi isporuke. Nije međutim precizirano o kojoj verziji F-16 se radi ali se pretpostavlja da bi to takođe bili F-16 Block 15 modernizovani na standard MLU.
Fifor je takođe rekao da Rumunija želi da nabavi 45 američkih borbenih helikoptera AH-1Z Viper od kojih bi 40 po licenci bilo sklopljeno u pogonima u rumunskom gradu Brasov. I ranije je bilo poznato da Rumunija ima nameru da kupi ove helikoptere ali se do tada nije znao njihov broj. I pored velikog ekonomskog napretka ipak još uvek nije jasno da li će Rumunija uspeti da realizuje sve najavljene nabavke naoružanja.
Pored borbenih aviona F-16, helikoptera AH-1, raketnih PVO sistema Patriot, nabavile bi se i 4 višenamenske korvete, osmatrački radari, oklopna vozila i drugo pešadijsko naoružanje. U postizanju tog cilja za sada postoji budžet od oko 10 milijardi dolara dok bi se na naoružanje i vojnu opremu u narednih nekoliko godina potrošilo oko 18 milijardi.
The post Rumunija dobila poslednja tri F-16, namerava da kupi još 36 primeraka, u igri i nabavka borbenih helikoptera AH-1Z appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.