Rudnik Resavica u potpunoj blokadi

Izvor: RTS, 07.Feb.2015, 13:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rudnik "Resavica" u potpunoj blokadi

Sindikati Javnog preduzeća za podzemnu eksploataciju uglja Resavica i Nadzorni odbor upozorili su nadležna ministarstva da je rad preduzeća potpuno blokiran jer, kako navode, niko nema ovlašćenja da potpisuje dokumenta osim direktora koji je u istražnom zatvoru.
U pismu upućenom ministarstvima rudarstva i energetike, privrede, rada, zapošljavanja i socijalne politike i finansija, kao i resornim ministrima >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Aleksandru Antiću, Željku Sertiću, Aleksandru Vulinu i Dušanu Vujoviću se ističe da to preduzeće "nije u mogućnosti da izvršava zakonske obaveze, s obzirom da ovlašćenja direktora nisu preneta ni na jedno lice u preduzeću", prenosi Tanjug.

Sindikati od nadležnih ministarstava traže da imenuje novo ovlašćeno lice kako bi se omogućilo potpisivanje ugovora o osnovnom osiguranju skoro 4.000 radnika, odblokirao račun preduzeća i potpisali ugovori za izvršenje tendera za javne nabavke.
U pismu, koje su potpisali predsednici Sindikata radnika "Resavice" Goran Nikolić, predsednik Sindikata "Nezavisnost" Vukosav Ivanović, predsednik Nadzornog odbora Marko Maljković i zamenik direktora Stevan Dželatović, se ističe da je "rudnik u potpunosti blokiran i nadležni se mole da omoguće funkcionisanje Resavice".
Oni predlažu da se Dželatoviću "da ovlašćenje da može da obavlja poslove i radne zadatke direktora rudnika, kako je našim aktima i predviđeno".
U pismu koje je dostavljeno Tanjugu, ministri se upzoravaju da je "posebno kritično, i zahteva hitno rešavanje, potpisivanje ugovora o osnovnom osiguranju zaposlenih 3.991 radnika koji je istekao i svi zaposleni su u januaru ostali bez osiguranja jer produženje ugovora nije imao ko da potpiše".
"Pored toga, tender za javne nabavke sredstava koja su namenjena isključivo za sredstva i opremu za zaštitu zaposlenih su sprovedeni ali se ne mogu potpisati ugovori", stoji u pismu.
Uz sve to postoji i problem u vezi sa ispunjenjem Finansijskog plana za 2015. godinu "gde smo planirali poslovne prihode na osnovu povećanja cene uglja za 11,7 odsto zašto smo dobili usmenu saglasnost svih nadležnih ministarstava još sredinom prošle godine, pa vas molimo da se to ozvaniči u Vladi".
U pismu se podseća i da je račun rudnika "u blokadi već dve godine, zbog tužbi zaposlenih za smenski rad koje su postale pravosnažne" i upozorava da su presude "dovele do toga da se počelo sa prinudnom naplatom, plenidbom pokretnih sredstava, što je izazvalo veliki gnev rudara kao i narušavanje ugleda preduzeća".
"Uz to, nedostatak radnika - rudara, koji se iz meseca u mesec povećava usled prirodnog odliva i trenutno nedostaje 200 jamskih radnika, a zbog zabrane primanja radnika po bilo kom osnovu, dovelo nas je u situaciju da nećemo moći da ispunimo obaveze koje su predviđene usvojenim Programom poslovanja za 2015. godinu", stoji u pismu.
"Zbog svega, slobodni smo da Vas pozovemo da preduzmete hitne mere radi prevazilaženja navedene sitauacije i predlažemo održavanje zajedničkog sastanka, tokom naredne nedelje u sedištu Resavice ili u resornom ministarstvu", navodi se u pismu.
Pismo sličnog sadržaja Sindikat "Resavice" je Ministarstvu rudarstva i energetike i premijeru Aleksnadru Vučić, poslao i pre sedam dana, a dan kasnije i Nadzorni odbor, i zatražili "hitno postavljanje v.d. direktora" preduzeća.
"S obzirom da u rudnicima uglja vladaju specifični uslovi rada i da, pre svega, bezbednost rudara i imovine mora biti na najvišem nivou i u skladu sa strogim rudarskim propisima, zahtevamo hitno postavljanje stručnog v.d. direktora do okončanja pokrenutog istražnog postupka protiv, još aktuelnog, direktora Vladana Miloševića", napisali su u zahtevu Vučiću i Antiću.
Direktor "Resavice" Vladan Milošević je uhapšen 26. januara u jednoj od akcija državnih organa u borbi protiv organizovanog kriminala pre nekoliko dana i komercijani direktor JP PEU Vojkan Janković.
S obzirom da je uhapšeni direktor jedini bio ovlašćen za zastupanje, odnosno jedni imao deponovan potpis, rudnik trenutno posluje bez odgovornog lica što ugrožava normalno funkcionisanje našag preduzeća, izjavio je Tanjugu predsednik Sindikata Goran Nikolić.
"Nemogućnost nabavke osnovnog repromaterijala ugrožava odvijanje normalnog radnog procesa, odnosno ispunjavanje planiranog obima proizvodnje, nemogućnost nabavke neophodne zaštitne opreme ugrožava bezbednost, kako rudara, tako i samih jama kao i državne imovine", rekao je Nikolić.
Nikolić je dodao da su rudari "zbog svega što se dešava, očajni, u čudu, potišteni i utučeni i naglo pada proizvodnja uglja".

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.