Izvor: Blic, 14.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Romska deca ugrožena zbog otežanog pristupa školovanju

Romska deca u Srbiji pripadaju grupi najugroženije populacije zbog otežanog pristupa obrazovanju, ocenio je danas direktor Programa za jugoistočnu Evropu britanske organizacije "Save the children" Tim Bejnbridž.



Na konferenciji za novinare, Bejnbridž je rekao da romska deca u nedovoljnoj meri govore srpski jezik zbog čega imaju problema sa školovanjem, a često im se dešava da ih označe kao decu sa posebnim potrebama.

Zbog lošeg obrazovanja, smatra >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Bejnbridž, Romi u kasnijem periodu života imaju velike probleme da nađu posao što dodatno otežava njihov socijalni položaj.

Rekao je da se slična diskriminacija Roma javlja i u državama EU poput Velike Britanije, Češke, Rumunije i Bugarske.

Predstavnik te nevladine organizacije u Srbiji Aleksandar Turoman je rekao da postojeća zakonska regulativa u velikoj meri omogućava adekvatno uključivanje Roma u institucije i školovanje njihove dece, ali da praksa pokazuje da te mogućnosti nisu iskorišćene.

Predstavnica Centra za prava deteta Marija Petrović rekla je da je loše obrazovanje direktno povezano sa siromaštvom Roma i njihovim lošim položajem u društvu.

Prema podacima te organizacije, u Srbiji, u zavisnosti od izvora, živi između 100.000 i 450.000 Roma. Većinom žive u naseljima bez infrastrukture, struje i usluge uklanjanja smeća.

Svega četiri odsto romske dece idu u vrtić, 66 odsto započne školovanje na vreme, dok se svega deset odsto zadrži u školi do 18. godine. Gotovo polovina romskih devojčica uda se pre navršenih 18 godina.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.