Romi van matičnih knjiga

Izvor: B92, 27.Okt.2008, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Romi van matičnih knjiga

Beograd -- Romi van Vojvodine, koji nisu upisani u matične knjige, još ne mogu besplatno da obave taj posao.

Izvršno veće pokrajine je početkom nedelje odlučilo da svi Romi sa teritorije Vojvodine budu upisani u matične knjige. Ministar za državnu upravu Milan Marković pohvalio je pokrajinsku administraciju, ali istovremeno kaže da njegovo ministarstvo nema odgovarajuće nadležnosti u ovom slučaju. On smatra da je za rešavanje problema neregistrovanih Roma na teritoriji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << cele Srbije potrebno uključiti i druge institucije.

Četvoro od petoro dece Ramadana Šabanovića nisu upisana u matične knjige. To znači da ta deca za državu - ne postoje.

Šabanović, koji živi ispod novog železničkog mosta u Beogradu, tvrdi da mu za obavljanje ovog administrativnog posla treba mnogo vremena i novca i da ne zna kome da se obrati.

"Niko neće da te sluša. Šta da kažem drugo? Na jedna vrata uđeš, on te tera na deseta. Ja sam išao i u socijalno i ovde za narodnu kuhinju. Niko neće da te sluša. Šta da ti kažem?”, požalio se Šabanović.

Upisivanje Roma u matične knjige je ne samo administrativno, nego i važno finansijsko, socijalno i političko pitanje, za koja Ministarstvo državne uprave nije nadležno, kaže ministar Milan Marković.

On je, ipak, pohvalio zalaganje vojvođanske uprave i najavio je da će ta odluka biti model za celu Srbiju.

"Lično ću se založiti da i mi nađemo model koji je moguć. Jer, Vojvodina je daleko manja i sve je daleko lakše uraditi na manjoj teritoriji i na manjoj populaciji, nego što je to u Srbiji”, objašnjava Marković.

Prema poslednjem popisu, u Srbiji zvanično živi 108.000 Roma, ali se procenjuje da ih je i pet puta više.

Zbog nepostojanja zdravstvene zaštite, ova populacija je najugroženija zaraznim bolestima. Isto tako, šest od deset Roma nije završilo osnovnu skolu.

Period od 2005. do 2015. proglašen je decenijom Roma.

Cilj Vlade je, kako kažu, da u narednih šest godina Romima obezbedi bar upis u matične knjige, bez čega oni nemaju nikakva prava.

Haliti generalni sekretar Svetskog kongresa Roma

Na Sedmom Svetskom kongresu Roma za generalnog sekretara kongresa izabran je pravnik, novinar i publicista iz Srbije Bajram Haliti.

Na skupu, održanom u Zagrebu, za predsednika Svetskog kongresa Roma izabran je Stanislav Stankijevic iz Poljske, dok je za generalnog sekretara, osim Halitija, izabran i Gjunera Abdula-Abdulaskor iz Holandije.

Haliti je rođen 1955. godine u Gnjilanu na Kosovu, trenutno radi kao glavni i odgovorni urednik informativnog lista na srpskom i romskom jeziku "Ahimsa" - "Nenasilje", a predsednik je Novinsko-informativne agencije Roma u Srbiji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.