Romi iz Buđanovaca razočarani američkom „stelt” tehnologijom

Izvor: Politika, 26.Mar.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Romi iz Buđanovaca razočarani američkom „stelt” tehnologijom

Iako nisu profitirali od ostataka američkog F-117A, danas će na desetogodišnjicu obaranja aviona ugostiti veterane na čelu sa komandantom Zoltanom „Đanijem”

Buđanovci – Danas će meštani sremskog sela Buđanovci, gde je u polje pšenice 27. marta 1999. godine u 20.42 časa oboren F-117A, „nevidljivi”, dočekati goste – pripadnike Trećeg diviziona 250. raketne brigade bivše Vojske Jugoslavije, koji su sa radarske stanice u Šimanovcima >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << otkrili avion i oborili ga sa ispaljene dve rakete „neva”. Te noći, već daleke 1999. godine, nad Buđanovcima se pojavila ogromna vatrena lopta, a onda je na kraj sela, u ataru, u polje pšenice meštanina Bore Božića, palo „čudo tehnike”, avion F-117A, ponos američke avijacije, za koji se tvrdilo da je „nevidljiv” i da ga radarski sistemi ne mogu otkriti. Međutim, pošlo je to za rukom Trećem raketnom divizionu, kojim je tada komandovao Zoltan Dani, danas pukovnik u penziji i poznati pekar u Banatu.

– Video sam užarenu kuglu koja je padala. Nisam znao šta se dešava, bio je to treći dan NATO bombardovanja. A onda je stigla vest da je oboren „noćni soko”, avion koji je „nevidljiv”. Šta sam mogao drugo nego opanke na noge, pa da vidim i to čudo – priča danas Aca Sremčević, iz Buđanovaca.

Buđanovčani danas dočekuju goste, a glavna zvanica biće Zoltan Dani, čovek koji je komandovao Trećim divizionom, na poziciji u Šimanovcima, koji je otkrio i skratio krila „noćnom sokolu”. Prvo će da pogledaju film „21 sekunda”, a onda fešta i priča.

U toj priči su i Saša Lepotić i njegova majka Živka koji su pilotsku masku, posle silnih molbi, prodali ljudima iz kineske ambasade i za te pare kupili šporet „smederevac”. Zapravo, Saša Lepotić je našao pilotsku masku. Kinezi su to, nekako, saznali i danima dolazili tražili da kupe tu masku. Lepotići su prvo častili Kineze i odbijali da prodaju masku, a onda se Živka setila:

– Izgoreo mi „smederevac”, prodaćemo masku i kupiti drugi – nov šporet. Kinezi izbrojiše 500 maraka, dva šporeta sam mogla kupiti. I taj „smederevac”, što smo kupili je gotov, valja mi kupovati novi šporet – priča Živka.

Buđanovački Romi su odmah posle pada aviona krenuli u skupljanje starog gvožđa, ali su se teško razočarali:

– Mi mislili eto posla, kad ono niko neće da kupi tu plastiku, pa smo onda s tim tablama plastike prekrili svinjce, a komšija Slavko Jovanović, umesto crepom, svoj poljski ve-ce pokrio krilom od „nevidljivog”. Pravili smo od aluminijskih delova antene za televiziju. Uglavnom, nismo imali koristi od svega toga, dođe jednog dana vojska i sve pokupi i odnese – kaže Radoslav Jovanović.

Slavko Jovanović, starina od 73 godine, kao da je i danas ljut na Amerikance, ali i na našu vojsku:

– Kakav im je to avion, nigde pleha, ni dinar nismo zaradili mi Cigani, a zna se, naše je da skupljamo staro gvožđe. Kad sam video da je sve neka plastika, jesam krilom pokrio ve-ce, nisam imao pare da kupim crep, kad ono dođe vojska pa i to odnese. Nikakve vajde mi Cigani nismo imali od tog američkog čuda – zaključuje Slavko.

Danas će, kako rekoše, iz ormara izvaditi nove šešire i sakoe, uparaditi se, pa u seoski domu kulture, da pozdrave junake sa, kako kažu, „Đanijem” Zoltanom na čelu. Biće to narodno veselje, uz paprikaš, domaću rakiju, vino, ali i bećarce, koje su o oborenom avionu spevali buđanovački tamburaši.

– Valja to proslaviti, ne ponovilo se, ali i dalje, svake deset godine Buđanovčani će priređivati veselje, da se zlo nikad ne zaboravi – kaže meštanin Sreta Ljubinković.

J. Slatinac

[objavljeno: 27/03/2009]

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vremeplov: Buđanovački atar primio "nevidljivog" bombardera

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Mar.2009, 02:37

Na današnji dan 1999. godine, u atar sremskog sela Buđanovci pao je američki lovac bombarder "F-117 A", takozvani "nevidljivi" kojeg je oborila protivvazdušna odbrana Vojske Jugoslavije. Bilo je to najveće poniženje ratnog vazduhoplovstva SAD, i izazvalo je nevericu i šok u...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.