Roker sa bukvarom

Izvor: Politika, 28.Dec.2010, 23:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Roker sa bukvarom

Đak prvak Đurađ Đuričić iz Kraljeva već ima šestogodišnju karijeru bubnjara i nastupao je sa najpoznatijim rok bendovima. Pred važnu svirku čuvao zube mlečnjake

Kraljevo – U sobi na spratu jedne stare zgrade u kraljevačkoj Jug Bogdanovoj ulici sa elektronske mašine odzvanjaju zvuci poznate rok grupe „Kvin“, a bubnjevi „grme“ uživo. Iza udaračke skalamerije tek povremeno proviri maleni bubnjar, sedmogodišnji Đurađ Đuričić. Reč je, sigurno, o najmlađem >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << bubnjaru srpske rok scene, jer je za bubnjeve seo, takoreći iz pelena, tek što je prohodao. Posle šestogodišnje karijere, već ima nekoliko koncerata sa najpoznatijim domaćim rok bendovima.

Đurađ Đuričić sa poznatim bubnjarem, prezimenjakom, nema bliske rođačke veze, mada su nedavno otkrili da im je daleko poreklo, iz jednog crnogorskog plemena, zajedničko. Tako su im, valjda, i geni slični, bubnjarski. I, jedino se time može objasniti, kako nam pričaju Igor i Branka, Đurđevi roditelji, da je on, dok još nije ni prohodao, ručicama često udarao po telu, bojicama po šerpama... A kada je od tetke za prvi rođendan dobio plastični bubanj, više ga nijedna igračka nije zanimala, samo bubnjevi i TV, odnosno program Em-Ti-Vija.

Na tim bubnjevima od plastike ubrzo je nepogrešivo svirao prve taktove poznatih kompozicija, a ozbiljnije je počeo da „lupa“ pošto je sa tri godine od vlasnika muzičke kuće „Dr Studio“ iz Kragujevca dobio komplet bubnjeva „greč“, na kojima i svira.

Prvi koncert u muzičkom zabavištu imao je pre nego što je napunio četvrtu godinu, a tog leta svirao je i na vrnjačkom karnevalu, gde je upoznao Dragoljuba Đuričića. Posle je nastupao s njim i drugim velikim bendovima širom Srbije. Onda je sa idolom Đurčićem, prošle godine, svirao i na beogradskom Kolarcu.

O tim koncertima maleni bubnjar ne priča mnogo, priznaje da pred svaki ima tremu, jer je, veli, „važno da sve bude perfektno odsvirano“. A, pored Dragoljuba, uzori su mu još Manu Kače, Čed Smit, Bili Kobam...

Đurađ svakodnevno vežba u još nedovršenoj prostoriji pomenute kuće kako ne bi smetao komšijama u stambenoj zgradi. Na zidovima su poređane brojne palice poznatih bubnjara koje je dobio na poklon. Pored, naravno, Dragoljubovih, tu su palice i Bilija Kobama, Lenija Vajta...

– Njemu je svirka igra i on bi satima svirao, ali je od ove godine i đak prvak pa moramo da ga ograničavamo, zbog učenja – kaže njegova majka Branka. Dodaje da je Đurađ veoma samokritičan, ne voli snimanje za TV, jer kad posle odsluša prilog i primeti da je negde pogrešio postane nezadovoljan.

– Kad nešto dobro odsvira – dodaje Branka – mi mu samo kažemo „bravo“, jer ne voli hvalospeve. Vodi računa da to bude još bolje i bolje, brine o svakom detalju... Ima tu i zanimljivih scena, recimo, pred snimanje spota „Meni treba ritam jak“ sa Dragoljubom Đuričićem i Rambom Amadeusom nedeljama je čuvao mlečne zube koji su bili pred ispadanje kako bi u spotu bio lep – kaže Branka.

Njegov otac Igor nas obaveštava da će danas, 29. decembra, Đurađ nastupiti na koncertu u „Sava centru”, gde Dragoljub Đuričić obeležava četiri decenije svoje karijere.

– Tamo će mu – kaže Igor – Dragoljub predati svoje palice. Đurađ dodaje da se tome raduje i da hoće da bude bubnjar kao on.

Miroljub Dugalić

-------------------------------------

Dragoljub Đuričić o Đurđu Đuričiću

– Mislim da je Đurađ, po onome što nosi u sebi, posebno sada kad sam video kakav je napredak napravio, ali i po osećaju kakav za bubnjeve ima poput velikih svetskih bubnjara, gotovo savršen. Pozvao sam na koncert stare i mlade bubnjare, ali mislim da je suština da najmlađem od svih ostavim palice i da jednostavno odem u budućnost kroz njega i njegovu karijeru.

objavljeno: 29.12.2010

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.