Rok za nove imovinske karte ističe  31. januara

Izvor: RTS, 18.Jan.2015, 12:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rok za nove imovinske karte ističe 31. januara

Rok za podnošenje vanrednih izveštaja o bitnim promenama u imovinskim "kartama" ističe 31. januara, a tu obavezu imaju svi funkcioneri koji su imali promene u imovini i prihodima u vrednosti većoj od 4.000 evra.
"Rok za podnošenje vanrednih izveštaja o imovini i prihodima Agenciji za borbu protiv korupcije ističe 31. januara", rekao je za Tanjug zamenik direktora Agencije Vladan Joksimović. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
On je precizirao da su funkcioneri dužni da prijave sve bitne promene koje su nastale u njihovim imovinskim "kartama" u prethodnoj kalendarskoj godini, zaključno sa 31. decembrom.
Prema njegovim rečima, pod bitnim promenama smatra se svaka promena u vrednosti imovine funkcionera koja prelazi iznos godišnje prosečne neto zarade u Srbiji.
"Nemamo još uvek tačan statistički podatak koliko je to, ali svakako je nešto više od 4.000 evra u dinarskoj protivrednosti", rekao je Joksimović.
Objašnajva i da se pod bitnom promenom smatra i uvećanje i smanjenje imovine i promena strukture imovine.
Što se tiče kategorije funkcionera, Joksimović kaže da tu obavezu imaju aktuelni, ali i bivši funkcioneri i to u dve godine nakon prestanka obavljanja javnih funkcija.
Kaže i da sigurno ima već onih koji su predali izveštaje o promeni u imovini, ali da ne zna tačan broj i dodaje da je prošle godine 1.500 funkcionera prijavilo promenu imovinskog stanja u 2013. godini.
"Izveštaji se Agenciji mogu podnositi tokom čitave godine, kada nastupe te bitne promene, ali poslednji datum je 31. januar. Tako se u praksi najčešće dešava da svi čekaju kraj meseca januara i prijavljuju sve bitne promene nastale u prethodnoj godini", kaže Joksimović.
On navodi i da Agencija temeljno i ozbiljno kontroliše promene i ističe da to telo sa raznim drugim državnim organima ima potpisane Memorandume o saradnji te tako proverava navode funkcionera iz imovinske karte.
"Sa drugim državnim organima - Poreskom upravom, Katastrom, policijom proveravamo da li su tačcni i potpuni podaci koje imamo", rekao je Joksimović i dodao da će ove godine Agencija kontrolisati imovinske "karte" svih novih članova vlade - ministara, pomoćnika, kao i članova upravnih odbora javnih preduzeća na republičkom nivou i u Vojvodini.
Objašnjavajući da Agencija početkom godine donosi plan provere - koje će kategorije funkcionera proverati u tekućoj godini, on je naveo da Agencija može sprovesti i vanredne kontrole po prijavama fizičkih i pravnih lica.
"Kada je reč o funkcionerima koji nisu predali izveštaje, a imali su bitne promene u toku prethodne kalendarske godine pokrenuli smo 14 prekršajnih postupaka, ali smo podneli i 14 krivičnih prijava protiv funkcionera koji uopšte nisu podneli ili su prijavili lažne podatke o svojoj imovini i prihodima", rekao je Joksimović.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.