Izvor: B92, 25.Maj.2009, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Roditelji za i protiv Crne Reke

Beograd -- Objavljivanje snimka prebijanja štićenika centra Crna Reka izazvalo je podeljene reakcije roditelja čija su deca bila, ili su još u spornom centru.

Dok jedni pružaju punu podršku starešini Branislavu Peranoviću, drugi najavljuju krivične prijave protiv njega.

I pored zastrašujućeg snimka koji svedoči o surovom prebijanju onih koji prekrše pravila centra, pojedini roditelji i dalje smatraju da je jedini spas za njihovu decu boravak u centru Crna >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Reka. Neki od roditelja u očaju zbog svoje dece opravdavaju čak i upotrebu batina.

"Molila sam, kumila sam oca Branislava i hvala mu. Podržavam da i dalje drži taj centar i leči, pa i neka dobiju batine. Kad nisama imala snage da tučem, batine neće nikoga da ubiju, to je mala škola”

"Znali smo sve. Pristajem neka mu udare dvedeset ašova. Evo neka svi gledaju nek mu udare 20 ašova. Da ne zaboravi. treba, to je iz raja izašlo”

Nikola Vasiljević je boravio u ovom centru. On svedoči da je i u to vreme bilo batinanja i navodi da podržava ovakav tretman.

"Ako napraviš grešku, uradiš nešto što ne treba, platićeš. Jeste, izgleda surovo, ali drugačije ne može. Moja majka nije mogla sa mnom da se izbori u kući, a otac Branislav treba da se izbori sa njih”

I dok pojedini roditelji navode da nisu plaćali boravak svoje dece u Crnoj Reci ili da su dobrovoljno davali priloge, otac mladića čije je prebijanje snimljeno i koji zbog toga najavljuje podizanje krivične prijave,

Milan Pantić za B92 svedoči da je svaki put kada se njegov sin odlazio na nastavak rehabilitacije cena njegovog borava u centru povećavala sa sto na trista evra mesečno.

„Prvi put kada je Dragan bio 2005. mesečna cena je bila 150 evra. Moglo je u evrima ili dinarska protivrednost. Ja kad sam doveo Dragana u centar 2005. odmah sam dao na ruke ocu Branislavu 150 evra s tim što za svaki sledeći mesec uplata poštom."

Kada je njegov sin drugi put odlazio na lečenje 2005. godine i kada se u centru zadržao šest meseci Pantić navodi da je cena bila 450 evra.

„Isto kada sam ga odveo dao sam 200 evra i ostalo je da dajem mesečno. U tom periodu bilo je malo kašnjenja, ne znam da li smo za treću ili četvrtu ratu imali novaca. Mala plata, ja i supruga smo radili, ali trebalo je i nama za život. Molili smo oca Branislava da sačeka malo. On je bio arogantan i čvrst, da smo neozbiljna porodica i da ako nemamo novca da ga pozajmimo jer Centar ne može da opstane. Rekao je da mu je novac hitno potreban za tri dana ili će Dragana vratiti kući."

On dodaje da ima priznanice iz pošte da je novac slao Peranoviću, ali da nikada od samog Peranovića nije dobio nikakvu priznanicu.

„Za novac što sam dao na ruke nikakvu priznanicu nemam. Ugovore koje mi potpisujemo kao roditelji da mi pristajemo na te uslove, nismo dobili nijedan primerak tog ugovora.”

S obzirom na novac koji roditelji pominju da se izdvajali za lečenje svoje dece i tvrdnje Peranovića da je oko hiljadu mladića prošlo kroz centar Crna Reka mesečni prihodi mere se desetinama hiljada evra.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.