Roditelji moraju biti obeštećeni

Izvor: Blic, 04.Sep.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Roditelji moraju biti obeštećeni

Sudeći na osnovu trenutnog stanja stvari, novac roditeljima koji su kupili neodobrene knjige biće nadoknađen iz džepa građana Srbije. U Ministarstvu prosvete kažu da ne žele da prejudiciraju rešenje dok ne dobiju odgovor na pitanje čijom greškom se oko 100.000 udžbenika našlo u đačkim torbama. Jedina stvar s kojom se svi slažu jeste da problem neće biti rešen bez usvajanja zakona o udžbenicima.



- Ministarstvo prosvete ne može prejudicirati rešenje. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Naš stav je da ne smeju biti oštećeni ni učenici ni roditelji, po cenu da obeštetimo roditelje. Pri tom želimo da uvažimo i interes izdavača ako su sa dozvolom Ministarstva štampali knjige. Ipak, problem će biti rešen tek kad donesemo zakon o udžbenicima - kažu u Ministarstvu prosvete.

Ipak, i dalje nije jasno sudbina oko 100.000 štampanih udžbenika privatnih izdavača, kojima je posle revizije stručna komisija uskratila dozvolu. Naime, sve zavisi od toga da li su izdavači imali dozvolu za izdavanje udžbenika u trenutku kada su ih štampali i prodavali ili ih je Ministarstvo svojim potezima dovelo u profesionalno nezgodnu situaciju.

- Mi smo juče dostavili ministru i državnim sekretarima naše viđenje stvari. U obrazloženju stoji da su naši udžbenici imali odobrenje za korišćenje u nastavi. Nismo ništa pogrešili, nego Ministarstvo nije odgovorilo na uredno podnete zahteve, molbe i dopise. I sad očekujemo odgovor i rešenje ove situacije - priča za „Blic" Gordana Knežević-Orlić iz Izdavačke kuće „Klet".

Problem sa udžbenicima, slažu se i jedni i drugi, može biti rešen samo donošenjem zakona o udžbenicima. Njime bi se pravno regulisala ova oblast. Utvrdilo bi se na koji tačno period se izdaju rešenja za upotrebu udžbenika, koje standarde svaka knjiga mora da zadovolji, rokovi za donošenje nastavnog plana, prava i obaveze izdavača...

S obzirom da je izdavanje udžbenika delikatan, ali i veoma unosan posao, donošenje zakona je neophodno. Ako se uzme u obzir da u Srbiji trenutno ima oko 650.000 osnovaca, a da je cena kompleta udžbenika oko 100 evra, jasno je zbog čega ni privatni izdavači, a ni država ne žele da se odreknu svog dela kolača.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.