Roditelji koji radije idu u zatvor, nego što upisuju decu u školu

Izvor: Blic, 04.Maj.2013, 15:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Roditelji koji radije idu u zatvor, nego što upisuju decu u školu

U Srbiji je u toku upis dece u prvi razred osnovne škole, a u Prekršajnom sudu u Beogradu ističu da je za poslednje dve i po godine kaženjeno 39 roditelja ili staratelja zbog toga što decu nisu upisali u školu.

- Veliki broj njih je novčanu kaznu zamenilo zatvorom - rekao je vršilac funkcije predsednika Prekršajnog suda Milan Marinović.

On kaže da je u tom periodu izrečeno skoro 90 opomena, i navodi da mališane u školu ne upisuju uglavnom romske porodice >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i ljudi teškog materijalnog stanja.

Kako kaže, najčešće su za ovaj prekršaj izricane kazne od 5.000 do 10.000 dinara, iako je maksimalan iznos kazne za neupisivanje deteta u školu 25.000 dinara.

Inače, u sudu je za poslednje dve i po godine formirano 486 predmeta zbog toga što deca nisu ni krenula u školu ili su napustila školovanje, ali je onih koji su novčano kažnjeni mnogo manje.

Ove školske godine u prvi razred kreću deca rođena od 1. marta 2006. do kraja februara 2007. godine. Od dokumenata je potreban izvod iz matične knjige rođenih, potvrda o prebivalištu, dokaz o zdravstvenom pregledu deteta i potvrda da je dete pohađalo pripremni predškolski program.

Iako upisni rok zvanično traje do kraja maja, postoji mogućnost da roditelji upišu decu i kad školska godina počne, u septembru, ako zbog opravdanih razloga to nisu učinili ranije.

Deca iz osetljivih društvenih grupa mogu da se upišu u školu bez dokaza o prebivalištu roditelja i potrebne dokumentacije. Škola je dužna da upiše svako dete sa svog područja, ali na zahtev roditelja, u skladu sa mogućnostima ustanove, dete može pohađati i školu kojoj teritorijalno ne pripada.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.