Riziku od siromaštva najviše izloženi mlađi od 18 godina

Izvor: RTS, 20.Feb.2020, 22:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Riziku od siromaštva najviše izloženi mlađi od 18 godina

U svetu se obeležava Dan socijalne pravde. Nadležni ukazuju na činjenicu da oko pola miliona ljudi u našoj zemlji ne može da zadovolji osnovne egzistencijalne potrebe.
Da je teško, ali moguće uspeti i izaći na pravi put pokazali su Živojin, Ljubina i Stefan. Sve troje odrasli su u hraniteljskim porodicama.

"Moja priča kreće normalno kao i svaka normalna porodica u Srbiji, živimo prosečno >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i jedna saobraćajna nesreća je uticala da mi se svet srušio. Međutim, uz pomoć Centra za socijalni rad i njihovu podršku i podršku hranitelja koji su mi pružili da ništa ne osetim, ja sam sada na drugoj godini Visoke medicinske škole na budžetu", ispričao je Stefan Jakić.
Ljubina Kojić, studentkinja Visoke medicinske škole kaže da njenom putu tu nije kraj.
"On se nastavlja i ja polako koračam ka njemu i volela bih da budete uz mene dok idem tamo gde mi je mesto", kaže Ljubina.
Svoje mesto mnogi, ipak, nisu pronašli. Prema podacima zaštitnika građana riziku od siromaštva najviše su izloženi mlađi od 18 godina, a porodice sa troje ili više izdržavane dece, stariji, bolesni i nezaposleni često su u posebno teškom položaju.
"Važno je da kao društvo podstičemo solidarnost i odgovornost prema onima koji su najugroženiji i koji bez pomoći šire društvene zajednice ne mogu da reše svoje osnovne egzistencijalne probleme", istakao je zaštitnik građana Zoran Pašalić.
Na diskriminaciju na tržištu rada upozorava poverenica za zaštitu ravnopravnosti. Najveći broj pritužbi stiže zbog diskriminacije prilikom zapošljavanja.
"Mi smo započeli, kad je u pitanju Ministarstvo, prvenstveno na normativno pravnim aktima, izmene dopune zakona o socijalnoj zaštiti, porodični zakon, prava deteta, socijalna karta, sve ono što bi trebalo da uspostavi na neki način s jedne strane uvid, transparentnost pravičnost i pravednost u radu i onome kako država treba da se ophodi", naveo je Zoran Đorđević, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.
Svetski dan socijalne pravde obeležava se kako bi se istakli problemi siromaštva, socijalne i ekonomske isključenosti i nezaposlenosti.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.