Ristić uvodi red u niški Klinički centar

Izvor: Politika, 28.Okt.2011, 23:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ristić uvodi red u niški Klinički centar

Metode lečenja za koje nadležni nisu dali saglasnost neće moći da se obavljaju u dopunskom radu, odlučeno na sednici UO KC Niš

Obustavlja se dopunski rad za sve metode lečenja i za sve medicinske usluge i procedure za koje ne postoji saglasnost Ministarstva zdravlja. Ovu odluku, posle jučerašnje burne rasprave, koja je trajala skoro pet časova, doneo je Upravni odbor Kliničkog centra Niš, kaže za „Politiku” Boško Ristić, predsednik UO KC Niš.

To znači >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << da lekari koji su do sada obavljali metodu širenja krvnih sudova kod obolelih od multiple skleroze, to neće više moći da rade u dopunskom radu. Da podsetimo, kako je „Politika” već pisala, zbog ove metode grupa hirurga se i obratila zaštitniku građana Saši Jankoviću, ukazujući na enormne zarade pojedinih lekara. Ombudsman je već ranije naložio da se prestane sa obavljanjem dopunskog rada u KC Niš, ali ta odluka nije poštovana.

– UO je doneo niz odluka, koje treba da dovedu do uvođenja standarda kada je reč o pružanju medicinskih usluga i naknada za dopunski rad. Slobodno mogu da poručim Saši Jankoviću da KC Niš može da budu primer budućeg rada i načina na koji treba da postupaju i druge zdravstvene ustanove u Srbiji. Obustava dopunskog rada se odnosi na sve metode gde je pribavljanje saglasnosti potrebno po proceduri. Razmatrali smo kako se raspodelom radnog vremena i smenskim radom može smanjiti angažovanje lekara i pomoćnog osoblja u dopunskom radu. Dali smo nalog direktoru KC da u svakoj od 31 jedinice napravi analizu gde preraspodelom vremena i smenskim radom nije moguće pružanje usluge u redovnom radu, pa je neophodan dopunski – objašnjava Ristić.

On dodaje da su sve odluke donete jednoglasno. Prihvaćeno je da se obezbede jednaki uslovi za studijska putovanja, pa nijedno putovanje, neće moći da se obavi bez saglasnosti UO, a na osnovu plana putovanja koje je predložio direktor Kliničkog centra. Time ćemo smanjiti odsustvo lekara, jer KC ne sme da bude turistička organizacija. Zbog neopravdanog odsustvovanja sa posla jer se putuje po kongresima, sa pacijentima ne može da se obavi rad u redovnim smenama. Svaki lekar koji ide na put moraće da dokaže izvor finansiranja – kaže Ristić.

UO KC Niš je doneo odluku i da se formira Registar ugovora o radu za dopunski rad do 30 odsto od ukupnog radnog vremena kod drugih poslodavaca, van Kliničkog centra. On navodi da UO nikome od lekara ne može da zabrani obavljanje dopunskog rada, jer je to zakonsko pravo lekara, ali će se ubuduće ipak gledati da li će oni biti na čelnim pozicijama u Kliničkom centru.

Ove odluke, kako saznajemo od predsednika UO KC Niš stupaju na snagu već u toku naredne nedelje. Ristić očekuje da ombudsman i druge institucije izvrše pritisak na upravne odbore, koji su predstavnici države u zdravstvu, da usklade svoju praksu i odluke u vezi sa organizacijom dopunskog rada.

O. Popović

objavljeno: 29.10.2011.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.