Ribe u rekama u Srbiji sve ugroženije

Izvor: RTS, 19.Dec.2019, 16:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ribe u rekama u Srbiji sve ugroženije

Naše vode nastanjuje oko 100 vrsta riba koje su sve ugroženije zbog zagađenja reka, narušavanja staništa i nelegalnog ribolova.
Da bi se zadovoljile potrebe domaćeg tržišta, bilo bi potrebno četiri puta više ribnjaka, a za to postoje uslovi. U našim vodama love se 52 vrste riba.

"Mi primećujemo da mnogih vrsta riba ima manje nego pre deceniju, dve ili tri, a mislimo da su posebno ugrožene >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << vrste koje su interesantne ekonomski to su dakle, pre svega, smuđ, šaran i som", navodi Vladimir Stakić iz "Ujedinjenih ribolovca Srbije".
Pod strogom zaštitom su 34 vrste riba. Pre godinu dana trajno je zabranjen izlov kečige, koja je i na Crvenoj listi ugroženih vrsta Međunarodne unije za zaštitu prirode.
"Kečiga je iz porodice riba koja je srodnija ajkulama nego šaranu ili smuđu. To je jedna familija riba koja je stara 200 miliona godina i iz te familije su bile ribe u Dunavu veličine od po pet-šest metara i preko tone teške. Kečiga je riba koja je koja je 1988. hvatana 80 tona, 2008. godine 40 tona", objašnjava dr Deni Porej iz Svetskog fonda za prirodu.
Veliki problem su ribokradice i prekomerni izlov čak i strogo zaštićenih vrsta. Još veći problem je pomor riba. Ove godine inspekcija je zabeležila 15 uginuća ribe, havarijska zagađenja Dunava, Tamiša, Begeja, Ribnice, Ibra, Velike Morave...

"Ono što je takođe veliki problem, to je kontinuirano zagađenje kada ribe bivaju ugrožene kontinuiranim zagađenjem, odnosno kada teški metali, pesticidi ili druge opasne materije dođu do njihovog krvotoka, jetre i tada su te ribe, bez obzira na to da li su predatorske ili ne, kontaminirane i samim tim šire i zaraze i dospevaju u nezdravom obliku do ljudske ishrane", objašnjava Filip Radović, direktor Agencije za zaštitu životne sredine Srbije.
Agencija za zaštitu životne sredine godišnje uradi oko 145.000 analiza uzoraka sa 250 mernih mesta. U Vojvodini voda je najzagađenija, a na planinskim rečicama gde je voda najčistija, ribe ugrožava izgradnja mini-hidroelektrana.
Od sledeće godine radiće se i analiza na prisustvo antibiotika i mikroplastike u rekama.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.