Izvor: B92, 25.Jun.2008, 03:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rezultati prijemnog ispita

Beograd -- Test iz matematike za upis u srednje škole nije položilo 2,45 odsto kandidata, a test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika - 0,91 odsto, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

Budući srednjoškolci zainteresovani za gimnazije i četvorogodišnja stručna zanimanja ove godine su pokazali više znanja na testu iz srpskog (maternjeg) jezika nego iz matematike.

Kvalifikacioni ispit, održan 18. i 19. juna, polagalo je 69.178 kandidata i prosečan broj bodova >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na testu iz srpskog bio je 12,76, a iz matematike 11,45.

Prošle godine je prosečna ocena iz srpskog bila manja - 11,47, dok su na testu iz matematike tadašnji kandidati pokazali bolje rezultate, sa prosečno osvojenih 11,95 bodova.

U bazi podataka su 81.702 učenika, a za polaganje kvalifikacionog ispita prijavilo se 70.165 kandidata.

Nakon zvaničnog objavljivanja rezultata testova, 26. i 27. juna đaci će popunjavati liste želja za upis u srednju školu.

Konačan raspored đaka po srednjim školama biće objavljen 5. jula, a upis učenika planiran je za 7. i 8. jul.

Matične osnovne škole objavljuju spisak preostalih slobodnih mesta za upis učenika 8. jula. Neraspoređeni đaci podnose prijavu sa željama za upis u srednje škole koje imaju slobodnih mesta 9. jula.

Učenici koji žele da upišu neki od smerova u trogodišnjim srednjim stručnim školama nisu polagali kvalifikacione ispite, već se rangiraju na osnovu uspeha postignutog u osnovnoj školi.

Za upis u srednje škole u Srbiji u narednoj školskoj godini predviđeno je oko 87.000 slobodnih mesta, dok će, prema podacima Ministarstva prosvete i Republičkog zavoda za statistiku, osmi razred ove godine završiti oko 81.000 đaka.

Dve trećine mesta predviđeno je za upis đaka u četvorogodišnje stručne škole i gimnazije, a jedna trećina za trogodišnje škole.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Đaci uspešniji na testu iz jezika

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Jun.2008, 11:37

BEOGRAD - Budući srednjoškolci zainteresovani za gimnazije i četvorogodišnja stručna zanimanja ove godine su pokazali više znanja na testu iz srpskog (maternjeg) jezika nego iz matematike, rečeno je u Ministarstvu prosvete Srbije...Kvalifikacioni ispit održan 18. i 19. juna polagalo je 67.599...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Bolji rezultati testova iz srpskog jezika nego matematike

Izvor: TV Avala, 25.Jun.2008

Đaci su na ovogodišnjem polaganju kvalifikacionih ispita za upis u četvorogodišnje srednje stručne škole i gimnazije postigli bolje rezultate na testu iz srpskog jezika nego iz matematike.

Nastavak na TV Avala...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.