Izvor: B92, 19.Okt.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rezolucija o zaštiti životinja

Beograd -- Organizacija za poštovanje i brigu o životinjama "Orka", izradila je rezoluciju o zaštiti životinja u Srbiji i Crnoj Gori.

Rezolucija se obraća zakonodavnoj i izvršnoj vlasti i drugim bitnim institucijama i sugeriše način na koji se može unaprediti zaštita životinja. Pored Albanije i BiH, SCG je jedina zemlja članica Saveta Evrope koja nema zakon o zaštiti životinja.

Elvir Burazerović, predsednik udruženja Orka, kaže da je Rezolucija prvi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << korak koji bi trebao da natera nadležne institucije da se ozbiljnije pozabave pravnom zaštitom životinja: "Najvažnije u ovom trenutku je unaprediti pravnu zaštitu životinja i to kroz definisanje prava životinja u ustavu Republike Srbije, ratifikaciju nekih evropskih konvencija iz ovih oblasti, definisanja zlostavljanja, napuštanja i borbi životinja u Krivičnom zakonu R. Srbije i naravno doneti Zakon o zaštiti životinja.dakle pitanje je za ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede koje je dužno da ovaj zakon izradi i uputi ga skupštini na usvajanje".

Pored velikog broja javnih ličnosti, Rezoluciju o zaštiti životinja potpisao je i predsednik Srbije Boris Tadić. Potpisujući rezoluciju,Tadić je između ostalog rekao da ne možemo ući u Evropsku uniju ako, pored ostalih zakona, ne donesemo i zakon koji bi brinuo o životinjama.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.