Izvor: B92, 09.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rezervisti prekinuli protest

Beograd -- Bivši vojni rezervisti navode da su postigli sporazum s predstavnicima Vlade i da prekidaju štrajk.

Vojni rezervisti sa juga Srbije, koji zahtevaju isplatu razlike ratnih dnevnica stečenih tokom sukoba na Kosovu 1999. prekinuli su protest u Beogradu pole današnjeg razgovora s predstavnicima Vlade Srbije i vratili se kući.

"Dobili smo obećanje da će biti isplaćene razlike ratnih dnevnica s pripadajućim kamatama. Tim dogovorom za nas je protest gotov", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rekao je predsednik štrajkačkog odbora Dejan Milošević, precizirajući da će isplata biti ostvarena posle usvajanja budžeta za 2008. i da će rezervisti primiti po 500.00 do 700.000 dinara.

Milošević je za sredu najavio novi sastanak delegacije rezervista na kom će, kako je kazao, biti preciziran dogovor. "Ako dogovor ne bude poštovan, rezervisti će masovno doći u Beograd i protestovati do ispunjenja zaheva", kaže on.

Savetnik premijera Srbije Slobodan Lalović potvrdio je da je sastanak održan, ali da nema govora o isplati razlike. "Dogovorili smo se da posle usvajanja budžeta utvrdimo kako može biti poboljšan socijalno-ekonomski položaj tih ljudi. Nismo dogovorili nikakve konkretne svote", kaže Lalović.

Tokom prethodna četiri sastanka rezervistima je, u ime Vladine radne grupe, Lalović ponudio da se umesto o ratnim dnevnicama pregovara o materijalnoj pomoći socijalno najugroženijim porodicama rezervista i pokretanju proizvodnje u topoličkom kraju, što su oni odbili i protest vratili na početak.

Ministar pravde Dušan Petrović rekao je juče da je bilo slučajeva u kojima su naplaćene dnevnice u iznosima višim od onih koji im pripadaju i da su oni utuženi radi vraćanja novca, a protiv pojedinih sudija pokrenuti su postupci za utvrđivanje odgovornosti.

Nezadovoljni rezervisti počeli su protestna okupljanja pre dva meseca u svom gradu i u tom periodu imali su niz neuspešnih sastanaka s nadležnima.

Protest i u Nišu

Više desetina boraca rata iz 1999. protestovalo je u centru Niša, zahtevajući od Ministarstva odbrane objavljivanje spiska sa imenima rezervista iz tog grada koji su primili dnevnice.

"Ministarstvo odbrane obećalo je još 25. septembra ove godine da će objaviti spisak za ljude iz Niša, ali takvog spiska na njihovom sajtu još nema", rekao je novinarima predsednik Udruženja boraca rata 1999. Momir Krivokapić objašnjavajući razloge protesta.

"Objavljen je samo spisak s rezervistima iz Kuršumlije, ali Kuršumlija nije cela Srbija", napomenuo je Krivokapić.

"Mi želimo da uporedimo to sa svojim spiskovima", naveo je Krivokapić, ukazujući na to da njihov zahtev nije isplata, već namera da se utvrdi da li neko "preko pite traži pogaču" i da li ima onih kojima ni dinar dnevnica nije plaćen.

"Ministarstvo je obećalo da će platiti sve što nije isplaćeno i da će obračunati i kamatu", rekao je on i dodao da se rezervisti iz Niša neće pridružiti rezervistima iz Kuršumlije u protestu jer smatraju da se oni nisu držali dogovora s Ministarstvom odbrane i nadležnim organima.

"Mi smo ih u početku podržavali, ali više nismo u kontaktu", kaže Krivokapić.

On je najavio, međutim, da će rezervisti iz Niša najkasnije za 10 dana blokirati saobraćaj u tom gradu ako Ministarstvo ne objavi spiskove iz kojih će se videti ko je, kada i koliko novca primio na ime dnevnica.

Niško udruženje boraca rata 1999. ima 8.700 članova, a 6.300 ih je podnelo tužbe za naplatu ratnih dnevnica ili isplatu razlike.

Prema Krivokapićevim rečima, niko iz Niša nije dobio nikakav odgovor posle podnošenja tužbe.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.