Izvor: B92, 08.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rezervisti ponovo pred Vladom

Kuršumlija, Beograd -- 1.000 rezervista iz sedam gradova juga Srbije protestuje ispred Vlade, blokirajući saobraćaj, zbog neisplaćenih ratnih dnevnica.

Beogradska policija je oko 18 sati uklonila sa kolovoza oko 200 bivših vojnih rezervista koji su blokirali raskrsnicu ulica Kneza Miloša i Nemanjine. Akcija policije je prošla bez incidenata, a rezervisti su sklonjeni sa raskrsnice uz glasno negodovanje.

Jedan deo vojnih rezervista blokirao je danas i magistralni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << put Niš-Priština kod Kuršumlije. Grupa je u Beograd organizovano došla u 15-ak autobusa, kamiona i automobila. Član štrajkačkog odbora rezervista Branislav Jovanović kaže da će rezervisti tražiti isplatu zaostalih ratnih dnevnica.

"Imamo samo jedan zahtev, a to je isplata ratnih dnevnice kao što su isplaćene i našim saborcima koji su to naplatili preko sudova", kaže on.

"Ovaj put ćemo biti istrajni do kraja dok se ovaj problem ne reši. Vlada Srbije mora ovo ozbiljno da shvati i da reši ovaj problem'', kazao je Jovanović.

Tri autobusa, u kojima su bili rezervisti iz Bojnika, jutros je saobraćajna policija zadržala i poslala na vanredan tehnički pregled. Organizatori protesta ocenjuju da je to jedan vid pritiska na rezerviste da odustanu od protesta.

Vojni rezervisti došli su organizovano u vojnim uniformama, a poneli su i šatore jer planiraju da ostanu ispred zgrade Vlade Srbije sve dok im ne budu isplaćene, kako ističu, zakinute ratne dnevnice.

''Nosimo kazan za kuvanje hrane, šatore da se zaštitimo od hladnoće i vremenskih nepogoda, kao i drva za ogrev'', rekao je Jovanović.

Nekoliko desetina vojnih rezervista danas u podne blokiralo je magistralni put Niš- Priština kod Kuršumlije. Organizatori kažu da će put biti blokiran nekoliko sati, u znak podrške rezervistima koji su počeli protest ispred zgrade Vlade. Kordon policije pokušao je da spreči blokadu magistralnog puta, ali je, posle kraćeg ubeđivanja, policija ipak propustila rezerviste.

Učesnici rata na Kosovu već dva meseca protestuju u Kuršumliji i više drugih gradova na jugu Srbije i traže da im vojska i država isplate zaostale dnevnice za vreme koje su kao pripadnici rezervnog sastava vojske proveli na Kosovu 1999. godine.

"Nema zakonskog osnova za zahtev rezervista"

Ministar pravde Dušan Petrović izjavio je danas, povodom protesta bivših vojnih rezervista iz Toplice ispred zgrade Vlade Srbije, da nije moguće ostvariti prava za koja ne postoji, zakonom utvrđen, osnov.

Petrović je novinarima u Skupštini Srbije rekao da je pokrenut krivični postupak protiv osoba za koje postoji opravdana sumnja da su počinile krivčna dela i na ime ratnih dnevnica naplatile više novca od iznosa koji im pripada i na taj način dovele do ove situacije.

Pokrenut je i postupak za razrešenje jednog broja sudija iz tog kraja (Topličkog okruga), kazao je Petrović.

On je dodao da bi dobro bilo da svi pokažu dovoljno strpljenja, kako bi se u proceduri, koja je zakonom propisana, utvrdila svačija odgovornost.

Petrović je podsetio da je vladina radna grupa načinila neke korake ka "razrešenju te teme", kao i da je premijerov savetnik Slobodan Lalović predstavnicima rezervista ponudio nekoliko načina koji bi im omogućili ostvarivanje određenih prava.

On je ocenio da je to pravi put i način da se sadašnja situacija razreši.

Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Zoran Jeftić rekao je ranije Tanjugu da je to ministarstvo ispunilo obaveze prema rezervistima i da su oni dobili sve što im, prema zakonu, pripada.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.