Izvor: RTS, 20.Maj.2022, 07:24

Rezerve krvi zavise od svakog od nas, dr Rodić upozorava da je leto osetljiv period

Dr Ivana Rodić iz Instituta za transfuziju krvi rekla je da su rezerve krvi stabilne, ali nedostaju rezerve određenih krvnih grupa poput 0+ i A+, ali i A-, 0- i B-. Objasnila je ko može i kada da daje krv i kako da se građani ponašaju posle davanja krvi.
Nije retko da nas Institut za transfuziju krvi Srbije obaveštava da su rezerve krvi smanjene i da bi dobrovoljni davaoci trebalo da se odazovu nekoj od akcija koje Institut organizuje. Što nam je >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << leto bliže, humanost je sve važnija. Mnogi će na odmore, a to utiče na rezerve krvi i broj dobrovoljnih davalaca.

Gošća Jutarnjeg programa Dr Ivana Rodić iz Instituta za transfuziju krvi rekla je da su rezerve krvi stabilne, ali nedostaju rezerve određenih krvnih grupa poput 0+ i A+, ali i A-, 0- i B-. Napominje da je tokom ove nedelje prikupljeno 1.200 jedinica krvi, a optimum je 1800.
Pozvala je sve kompanije koje nisu uspostavile saradnju sa Institutom za transfuziju da im se jave, jer što više kompanija i pojedinaca se odazove, rezerve krvi će biti veće.
Pozvala je i sve zdrave građane od 18 do 65 godina da daju krv jer, kako kaže, ne postoji razlog da to ne učine.
"Leto jeste osetljiv period. Očekujemo više putovanja i više prometa na putevima što povećava mogućnost većeg broja saobraćajnih nesreća, važno je da se obezbede rezerve i za ovako vanredne situacije", naglasila je.
Prema njenim rečima, 18 godina organizuje se letnja kampanja i to je simbolično nadmetanje gradova i opština za tutulu "Šampion solidarnosti".
Ove godine biće promovisan i registar davalaca kostne srži.
Objasnila je da osoba koja želi da da krv mora da bude potpuno zdrava, da nije imala hiruršku intervenciju i, pošto je period alergija, da nema simptome alergije i da nije ni na kakvim ispitivanjima.
Dodala je da žene mogu da daju krv na 16 nedelja, a muškarci na 12 nedelja.
"Značajno je da se dva sata posle davanja krvi ne skida zavoj sa ruke, da se uzme veća količina tečnosti i da se par sati ne zapali cigareta i ne uzima alkohol i da se preskoči težak trening ili fizički napor tokom tog dana", napomenula je Rodićeva.   

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

"Rezerve određenih krvnih grupa NESTABILNE" Dr Rodić sa Instituta za transfuziju krvi upozorava: Leto je osetljiv period

Izvor: Blic, 20.Maj.2022

Dr Ivana Rodić iz Instituta za transfuziju krvi rekla je da su rezerve krvi stabilne, ali nedostaju rezerve određenih krvnih grupa poput 0+ i A+, ali i A-, 0- i B-. Objasnila je ko može i kada da daje krv i objasnila kako da se građani ponašaju posle davanja krvi.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.