Izvor: B92, 14.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rezerve krvi spašavaju živote

Beograd -- Ivan Višić (72) je transfuziološki zavisnik, koji već 38 meseci mora redovno da prima krv kako bi živeo.

Prošlog leta Višić je ostao bez transfuzije jedan dan, ali je akcija dobrovoljnog davanja krvi, koju su organizovali Zavod za transfuziju krvi I B92, učinila da se on sada oseća potpuno bezbednim.

"Prva tri meseca je bilo psihički teško da prihvatim to stanje, sad uopšte ne osećam se bolestan, jer imam divne ljude i zahvaljujući ovima što >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << daju krv, što nam produžuju život - ja kao da nisam bolestan. Nisam bezbrižan već sam miran, jer znam da ću sutra ustati živ", rekao je Višić.

Akciji se svakodnevno priključuje sve više dobrovoljnih davalaca. Iako su različito motivisani, svima je prioritet da pomognu ljudima kojima je krv neophodna.

U Zavodu za transfuziju kažu da je obezbeđeno dovoljno rezervi krvi za sve vrste hirurških intervencija. Zahvaljujući dobrovoljnim davaocima, mnogim teškim bolesnicima je produžen život.

"Nismo očekivali da će akcija doneti preko 3500 jedinica krvi, niti da će odziv biti veliki. U ovom trenutku sva trebovanja su zadovoljena, i hematološki i hronični slučajevi, kao i urgentna stanja", rekla je Gordana Antuljeskov, PR Zavoda za transfuziju krvi.

Akcija se nastavlja na Trgu Republike u transfuziološkom autobusu, i svi koji žele da pomognu mogu da daju krv.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.