Izvor: Glas javnosti, 18.Dec.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Revolt roditelja

GORNJI MILANOVAC - Nekoliko roditelja učenika sa posebnim potrebama Osnovne škole „Kralj Aleksandar Prvi“ burno je reagovalo zbog, kako su izjavili, veoma loših uslova u kojima uče njihova deca koja su smeštena u jednoj učionici koja je, po njima, apsolutno neuslovna za obavljanje nastave za osmoro učenika sa posebnim potrebama. Učionica u kojoj je smešteno osmoro učenika nalazi se u drvenoj baraci u krugu školskog dvorišta u kojoj se, u drugoj školskoj smeni, kada deca sa posebnim >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << potrebama završe sa nastavom, obavlja i nastava iz veronauke.

- Nedopustivo je da naša deca, bez obzira na to što se radi o deci sa posebnim potrebama, zapravo to bi trebalo da bude i razlog više da imaju što bolje uslove, uče u takvim uslovima kakve im je namenila školska uprava, odnosno, iskreno rečeno, bojimo se za bezbednost naše dece - naglasio je jedan od roditelja koji je izrazio želju da mu ime ne bude objavljeno.

Ni Zorana Novaković, školski defektolog koja radi sa decom sa posebnim potrebama, nije oduševljena uslovima u kojima znanje stiče osmoro dece, o čemu je, kako kaže, u više navrata obaveštavala direktora škole. S druge strane, Slobodan Pantić, direktor OŠ „Kralj Aleksandar Prvi“, koja je nedavno renovirana i sada je jedna od škola u gradu koja ima najbolje uslove za rad, pomalo je zatečen reakcijom roditelja.

- Problem je u tome što škola nema posebnu prostoriju koja bi bila namenjena samo deci sa posebnim potrebama. Odnosno, učionica u kojoj deca pohađaju školu je namenjena i prilagođena samo njima u vreme dok su u školi, a nakon toga, povremeno, ta prostorija se koristi i za časove veronauke. Suštinski problem je u tome što se u vreme odvijanja nastave veronauke, znači onda kada deca sa posebnim potrebama završe časove i odu iz škole, u učionicu ubacuju klupe i stolice, a nakon završetka nastave veronauke klupe i stolice se iznose iz učionice baš zbog bezbednosti dece sa posebnim potrebama. U ovom trenutku roditeljima sam mogao da ponudim jedino učionicu na spratu škole, ali su oni to odbili zbog bezbednosti dece. Iskreno, deca sa posebnim potrebama su za nas podjednako važna kao i sva druga deca i zaista se trudimo da im obezbedimo najbolje uslove za sticanje znanja. Zasada je to učionica u montažnoj zgradi u dvorištu škole, ali tu, pored ove dece, nastavu pohađaju i druga deca od prvog do četvrtog razreda, tako da ni po čemu ovu decu sa posebnim potrebama ne odvajamo od drugih mališana - istakao je direktor Pantić.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.