Izvor: Blic, 20.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Revalorizacija kredita

Revalorizacija kredita

Revalorizacija kredita predstavlja usklađivanje preostalog duga po kreditu koji je banka odobrila klijentu sa kretanjem kursa dinara ili sa kretanjem cena na malo. Ova usklađivanja se mogu vršiti na mesečnom, periodičnom ili godišnjem nivou.

Najčešće, revalorizacija kredita je usko povezana sa deviznom klauzulom kojom se predviđa stalno korigovanje visine mesečnog anuiteta, odnosno rate u dinarima, u skladu sa promenama kursa dinara >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u odnosu na valutu u kojoj je kredit odobren. Na tržištu Srbije, krediti se u najvećem broju slučajeva odobravaju u evrima ili švajcarskim francima.

Ukoliko banka klijentu odobri dinarski kredit, koji dakle nije vezan za deviznu klauzulu, ona može da usklađuje visinu mesečne rate sa rastom cena na malo. Korekcija dinarskog mesečnog anuiteta vrši se i u slučaju pada kursa dinara, tako da će u tom slučaju rata kredita u dinarima biti manja u odnosu na momenat kada je zajam odobren.

Revalorizacijom kredita banka eliminiše takozvanu dužničku dobit, odnosno zaduženje korisnika kredita svodi na realnu vrednost.

Pišite, predlažite, naši stručnjaci će vam odgovoriti:

E-mail: redakcija@blic.co.yu



|

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.