Izvor: B92, 03.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Retko krivično gonjenje nasilnika

Beograd -- U Srbiji se često odustaje od gonjenja za nasilje u porodici, iako je reč o krivičnom delu koje se goni po službenoj dužnosti.

To pokazuju podaci tužilačke organizacije izneti danas na okruglom stolu o odnosu tužilaca prema žrtvi. Tužioci i profesori prava nisu se složili da li je pooštravanje zakonom propisanih sankcija ključ za smanjenje broja krivičnih dela nasilja u porodici.

Profesori prava zastupali su stanovište da pooštravanje sankcija, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << samo po sebi i bez sveobuhvatnih analiza, može da bude i kontraproduktivno.

Tužioci su, pak, upozorili na "preveliki broj slučajeva nasilja u porodici koji su završeni sa uslovnim osudama nasilnika, novčanim kaznama ili potpuno obustavljenim postupcima protiv počinilaca".

Opštinski javni tužilac u Surdulici Danijela Trajković kazala je, pozivajući se na izveštaj o radu Republičkog javnog tužilaštva Srbije, da su 2006. godini podnete 2.923 krivične prijave protiv punoletnih izvršilaca krivičnog dela nasilje u porodici.

Prema tom izveštaju, optuženo je 1.446 lica, a odbačeno je 680 prijava. Najveći broj nasilnika uslovno je osuđen (836), izrečene su 224 zatvorske kazne, 98 novčanih i 15 sudskih opomena.

Danijela Trajković je podsetila da je Porodični zakon u članu 198. propisao pet mera zaštite od nasilja u porodici.

Zamenik Okružnog javnog tužioca u Sremskoj Mitrovici Borka Jovanović ocenila da su sve češći razvodi zbog nasilja u porodici.

Profesor krivičnog prava Milan Škulić kazao je, međutim, da o kaznenoj politici propisanoj Porodičnim zakonom treba govoriti pažljivije i dodao da se u Srbiji ne vodi dovoljno računa o tome kako će kazna protiv nasilnika uticati na porodicu.

On se ne protivi kažnjavanju nasilnika, ali, kako je kazao, ne treba zaboraviti da ti ljudi često izdržavaju porodicu pa je kazna za njega kazna i za članove porodice, jer ostaju bez ikakvih prihoda kad nasilnik bude sankcionisan.

Veliki problem je, prema rečima tužilaca, to što žrtve zbog straha menjaju iskaz u toku samog postupka.

I tužioci i profesori prava saglasili su se da je neophodna promena odnosa tužilaca prema žrtvama u krivičnim delima nasilja u porodici i pomoći žrtvama da prevaziđu problem "na pravi način".

Kao jedna efikasnih mera bezbednosti u korist žrtve navedeno je obavezno lečenje nasilnika u zatvoru ili na slobodi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.