Izvor: B92, 31.Okt.2008, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rešenja za bolji rad sudstva

Beograd -- Vlada Srbije utvrdila je set pravosudnih zakona koji treba da dovedu do značajnog povećanja sudijske efikasnosti i veće ažurnosti rada pravosudnih organa.

Ministarka pravde Snežana Malović navela je da su usvojeni predlozi zakona o Visokom savetu sudstva, Državnom veću tužilaca, o sudijama, javnom tužilaštvu, uređenju sudova, sedištima i područjima sudova i javnih tužilaštava, kao i predlozi izmena Zakona o prekršajima. Donošenje tih zakona je, kako >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je rekla, obaveza proistekla iz Ustava Srbije i Ustavnog zakona.

Ministarka je precizirala da se predlogom zakona o sudijama predviđa opšti izbor sudija, koji je, prema njenim rečima, ''nužnost i neminovnost reforme pravosuđa''. Ona je navela da izbor sudija više neće biti u nadležnosti parlamenta, već da će to raditi Visoki savet sudstva.

"Nezavisnost i samostalnost Visokog saveta sudstva ogleda se pre svega u tome da Visoki savet sudstva samostalno raspolaže sredstvima koja u budžetu Republike Srbije obezbeđuju njegov rad”, kaže Malovićeva.

"Mi smo predvideli u ovom nacrtu zakona, u Predlogu zakona, da će od 2011. godine odluka o finansiranju pravosuđa biti isključivo na Visokom savetu sudstva. Do sada je to bilo u nadležnosti Ministarstva pravde, a od 2011. godine će biti u nadležnosti Visokog saveta sudstva”, objašnjava ministarka.

Državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen predstavio je predlog zakona kojim se uspostavlja nova mreža sudova, uz znatno smanjenje njihovog broja, napominjući da su poslednje ovako velike izmene izvršene 1946. godine.

Predlogom zakona o sedištima i područjima sudova i javnih tužilaštava predviđeno je znatno smanjenje broja osnovnih i prekršajnih sudova u Srbiji, kazao je Homen i naveo da će u Srbiji biti 34 osnovna suda, koji će zameniti sadašnje opštinske.

Novom mrežom pravosudnih organa predviđa se da umesto okružnih sudova budu viši sudovi, a formiraće se i Vrhovni kasacioni sud, Upravni sud, privredni sudovi umesto sadašnjih trgovinskih, a biće ustanovljen i Viši privredni sud.

"Visoki savet sudstva, kao što je ministarka rekla, koji će doneti odluku o broju sudija i koji će završiti opšti izbor na osnovu merila i kriterijuma, je organ koji se sastoji od 11 članova, a od tih 11 su sedam sudije”, kaže Homen.

"Mi zaista verujemo da su sudije sposobne da same, među svojim redovima, proberu najbolje sudije za najbolja mesta u novim sudovima”, smatra on.

Homen je najavio da će u narednih mesec dana u Palati pravde u Beogradu biti instaliran aparat koji će detektovati da li u zgradi postoji bomba, kako bi se pravilno reagovalo na sve učestalije lažne dojave.

On je rekao da je taj aparat donacija Američke agencije za međunarodni razvoj i da ne zna koliko košta njegova nabavka. Palata pravde u Beogradu, u kojoj su smešteni Okružni i Prvi i Drugi opštinski sud, juče je evakuisana 49. put zbog lažne dojave o bombi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.