Izvor: RTS, 22.Jun.2009, 16:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rešenja testa iz srpskog jezika

Na našem Internet portalu i na sajtu Ministarstva prosvete možete pogledati rešenja testa iz srpkog jezika. Preliminarni rezultati testiranja budućih srednjoškolaca biće poznati 24. juna, rekao ministar prosvete. Provera znanja iz matematike u utorak. Kombinacija 3Rešenje testa

Profesor Žarko Trebješanin kaže da đaci žele da se što pre zaposle.

Jasno im je da u ovoj zemlji nema mnogo posla, i vrlo tačno biraju upravo one profile gde mogu da se zaposle. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

Znaju da je gimnazija teška i da ukoliko je upišu, slede studije koje neizvesno dugo traju.

Kvalifikacioni ispit za upis u srednje stručne škole i gimnazije završen je u 12 časova, proverom znanja iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, a nastavlja se u utorak testom iz matematike.

Ministar prosvete Žarko Obradović izvukao je kombinaciju pitanja pod rednim brojem tri za test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, od pet ponuđenih kombinacija, gostujući na Prvom Programu RTS-a.

Rešenja testa objavljena su na sajtu Ministarstva prosvete i Internet portalu Radio-televizije Srbije.

Preliminarni rezultati testiranja biće poznati 24. juna, najavio je ministar Obradović.

Ministar je učenicima poručio da ne žure i da pažljivo pogledaju zadatke.

"Učenici neće biti na bilo koji način oštećeni i računaće im se svaki deo odgovara. Neka koriste svoje znanje i želim im što bolje rezultate", poručio je ministar Obradović.

Pomoćnik ministra prosvete Bogoljub Lazarević poručio je đacima da obrate pažnje na uputstva za polaganje ispita, koja će moći da pročitaju na prvoj strani testova.

Dozvoljena i nedozvoljena sredstva

Učenicima nije dozvoljeno korišćenje mobilnih telefona i digitrona. Na polaganju testova iz matematike sa sobom pored olovke, mogu imati šestar, lenjir, trougao i gumicu.

"Đaci mogu tokom rada da koriste običnu olovku, ali na kraju postupak izrade zadataka i konačna rešenja moraju biti napisani hemijskom olovkom. U suprotnom neće biti priznat rad", kazao je Lazarević.

Testove iz matematike i srpskog jezika ove godine kandidati će polagati po nešto drugačijim pravilima u odnosu na prošlogodišnje.

Promenjen redosled ponuđenih odgovora u odnosu na redosled iz zbirki za pripremu ispita, imaće 40 odsto zadataka iz srpskog jezika. U pet zadataka brojčane vrednosti biće drugačije nego u zbirkama. Pravila upisa su ista kao i proteklih godina.

Učenici mogu da osvoje najviše dvadeset bodova po testu. Da bi đak položio prijemni ispit potrebno je da osvoji bar po jedan bod na ispitima iz maternjeg jezika i matematike.

Prioritet prilikom upisa imaće učenici sa osvojenih pet i više bodova po testu.

Nema  stresnog prijemnog za trogodišnje škole.

Oni koji žele da upišu neki od trogodišnjih smerova ne polažu kvalifikacione ispite, već se rangiraju na osnovu uspeha iz osnovne škole.

Ove godine budućim srednjoškolcima ponuđena su i dva nova obrazovna profila, četvorogodišnji smer tehničar za reciklažu i trogodišnji smer za modne krojače.

Tehničari za reciklažu školovaće se u: Smederevu, Subotici, Pančevu, Nišu i Uzicu. Odeljenja za modne krojače postojati u šest gradova Srbije: Beogradu, Subotici, Somboru, Zrenjaninu, Smederevu i Leskovcu

Preliminarni rezultati kvalifikacionih ispita biće poznati 24. juna.

Konačni rezultati biće objavljeni 29. juna. Đaci će liste želja sa odabranim srednjim školama i obrazovnim profilima predavati 29. i 30. juna.

Nakon raspoređivanja po srednjim školama, na osnovu liste želja i postignutim bodovima, upis učenika predviđen je za 8. i 9. jul. Drugi upisni krug za preostala mesta u srednjim školama počinje 10. jula.

Prema podacima Ministarstva prosvete osnovnu školu, ove godine, završava 80.500 đaka, a u srednjim školama ima 88.799 mesta, od čega je 19.140 u beogradskim srednjm školama. 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.