Izvor: B92, 29.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rešenja o rehabilitaciji

Niš -- Okružni sud u Nišu doneo je prva rešenja o rehabilitaciji osoba koje su 50-ih godina prošlog veka osuđene na kazne zatvora.

U Nišu je do sada podneto 26 zahteva za rehabilitaciju osoba koje su osuđene zbog navodne saradnje sa "narodnim neprijateljem". Miodrag Ristić je dočekao da se posle više od 50 godina, kako kaže, skine ljaga sa njegovog imena. Kao gimnazijalac osuđen je iz ideoloških razloga i proveo je dve godine na Golom otoku.

Danas je ta >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << presuda proglašena nevažećom. "Vrlo je teško biti celog života kažnjenik i da te pojedinci koji te znaju nazivaju robijašem. Veoma je prijatan osećaj što se sada skida ta ljaga sa nas, ispada da smo sada normalni građani", kaže Ristić.

"Možda bi bilo lepo da je ta rehabilitacija došla ranije, imali smo problema kasnije u službi, nisi mogao da napreduješ jer nisi bio podoban", kaže Ristić.

Ninoslava Crnatović traži rehabilitaciju za svoga oca, oficira kraljeve vojske, koji je bez traga nestao 1944. Jedino što joj je ostalo od oca jesu pisma i sat, koje je, verovatno poslednjih dana svog života, krišom poslao iz zatvora.

Ona kaže da su celog života ona i njena majka pokušavale da dobiju zvaničan dokument o tome šta se sa njim dogodilo. "A ostala je sama, imala je samo 22 godine i devojčicu od 14 meseci, bila je bez posla, niko nije hteo da je zaposli jer nije imala nikakav podatak o njegovoj smrti ili nestanku", svedoči ona.

Takođe su usvojeni i zahtevi za rehabilitaciju Stevana Mitića i Svetomira Rakića, koje su podneli njihovi naslednici. O ostalim zahtevima za rehabilitaciju sud će raspravljati kada sakupi potrebnu dokumentaciju i dokaze.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.