Izvor: B92, 29.Mar.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rešavanje sudbina kosovskih žrtava

Kuršumlija -- Proces identifikacije i predaje tela Albanaca nađenih u tri masovne grobnice biće završen do kraja juna.

Predsednik Komisije SCG za nestale Gvozden Gagić najavio je da će 31. marta predstavnicima UNMIK-a biti predati posmrtni ostaci 60 Albanaca nađeni u masovnoj grobnici u Batajnici. Prema njegovim rečima, po predaji tela, u procesu identifikacije će biti nađeni posmrtni ostaci još oko 100 tela kosovskih Albanaca.

Gagić je naglasio da je identifikacija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tih tela otežana jer se radi o delovima tela, ali da se već krajem juna može očekivati završetak identifikacija i predaja svih posmrtnih ostataka Albanaca koji su nađeni u tri masovne grobnice u centralnoj Srbiji.

Gagić je najavio da će 7. aprila srpskim porodicama biti predati posmrtni ostaci najmanje 10 tela ubijenih Srba ekshumirana na različitim lokacijama na teritoriji Kosova. Do sada je srpskim porodicama predato 150 tela, dok je u proceduri identifikacije još oko 700 tela nađenih na Kosovu. ''Očekujemo da će proces ići brže. Naravno, među tih 700 tela je i veliki broj Albanaca. Proces identifikacije i predaje Srba, Albanaca i nealbanaca, čije porodice žive na teritoriji SCG, takođe se nastavlja'', rekao je Gagić.

U masovnim grobnicama na tri lokacije u Srbiji, Batajnici, Perućcu i Petrovom Selu, nađeno je 836 tela kosovskih Albanaca, od čega je do sada UNMIK-u predato 650. Gagić je rekao da se u procesu rešavanja sudbina iz kosovskog konflikta nalazi ukupno 2.400 osoba.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.