Rešavanje stambenog pitanja izbeglih lica

Izvor: Danas, 21.Feb.2015, 01:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rešavanje stambenog pitanja izbeglih lica

Grad vodi odgovornu socijalnu politiku i svestan je važnosti rešavanja stambenog pitanja izbeglih lica, rekla je juče pomoćnica gradonačelnika Irena Vujović na sastanku sa zamenikom direktora za zajmove i socijalni razvoj Razvojne banke Saveta Evrope Stefanom Selenom.

Ova banka upravlja sprovođenjem Regionalnog programa za stambeno zbrinjavanje izbeglica u Srbiji, BiH, Hrvatskoj i Crnoj Gori, a jedan od projekata od posebnog značaja je izgradnja stambenog kompleksa u Ovči. >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << Opredeljena sredstva za Grad Beograd su 13 miliona evra.

– Uskoro će biti formiran tim za implementaciju i praćenje ovog projekta. Grad će učiniti sve da se on uspešno realizuje, i to ne samo sa aspekta izgradnje stanova već i u pitanju kompletnog infrastrukturnog uređenja i obezbeđivanja normalnih uslova za život za izbegla i raseljena lica – istakla je Vujovićeva.

Selen je precizirao da će partnerstvo između Razvojne banke i Grada Beograda biti izbalansirano, s krajnjim ciljem da se ova kategorija stanovništva trajno zbrine u Beogradu.

Nataša Stanisavljević, zamenica sekretara za socijalnu zaštitu, istakla je da prema podacima Komesarijata za izbeglice i migracije RS od juna prošle godine, u Beogradu ima ukupno 11.745 izbeglica. Kad je reč o Beogradu, regionalni stambeni projekat predviđa izgradnju i dodelu 235 stambenih jedinica u okviru druge faze kompleksa socijalnog stanovanja u naselju Ovča, zatim 350 paketa građevinskog materijala, 50 seoskih domaćinstava i 80 montažnih kuća. Grad sufinansira izgradnju stambenih jedinica u Ovči.

Poziv za evidentiranje izbeglica u Zemunu

Opština Zemun pozvala je juče izbeglice iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske koje žive na njenoj teritoriji, a koje nisu rešile stambeno pitanje, da se evidentiraju najkasnije do 18. marta ove godine. Poziv se odnosi na već evidentirane izbeglice, kao i na one koji do sada nisu evidentirani. Oni treba da ponesu dokumentaciju koju poseduju kako bi se moglo utvrditi da li ispunjavaju uslov za dobijanje tražene pomoći, što se odnosi na porodice koje u vlasništvu imaju plac ili stambeni objekat kome je potrebna adaptacija ili dogradnja. B. R.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.