Izvor: B92, 16.Apr.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rešavanje problema u Vinči do 2010.

Beograd -- Ne curi radioaktivni otpad u Institutu Vinča, utvrdila nadležna inspekcija. Ministarka nauke najavila da će problem tog otpada biti rešen do 2010.

Problem radioaktivnog otpada u Vinči biće rešen do 2010 godine, kada će biti završen njegov transport u Rusiju, rekla je za B92 minstarka nauke Ana Pešikan. Istovremeno, ona je demantovala napise nekih medija da taj otpad curi iz Instituta u Vinči. Kako saznaje B92, inspekcija Ministarstva za zaštitu životne sredine >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << obišla je Vinču i utvrdila da nema opasnosti.

Ugovor s Ruskom Federacijom da radioaktivni otpad iz Srbije bude odvezen u tu zemlju je u završnoj fazi i trebalo bi da bude potpisan tokom maja, rekla je za B92 Ana Pešikan.

Kako je rekla, za te potrebe Srbija će od Međunarodne agencije za atomsku energiju dobiti 5,5 miliona evra.

"Najteže je završiti onaj papirni deo, potpisati ugovor, krenuti operacije, nabaviti novac, znači te dve faze su završene. Biće završeno potpisivanje u maju, a onda se kreće sa fizičkim pakovanjem i izvozom tog otpada, tako da se mi nadamo da do 2010. da će Vinča biti čista, odnosno oslobođena ovog dela radioaktivnog otpada"

Navode nekih medija da je radioaktivno gorivo u Institutu u Vinči počelo da curi, demantovao je šef odseka za zaštitu od zračenja iz Ministarstva za zaštitu životne sredine.

"Nema nikakvog ugrožavanja životne sredine, niti zdravlja ljudi. Svi medijski napisi vezani za to da nešto u Vinči curi, nema ničeg. Ministarstvo za zaštitu životne sredine ima i sistem rane najave radijacionog akcidenta, koje je ministar 11. aprila stavio u funkciju. Ovog trenutka ne postoji opasnost po građane Srbije i Beograda, naravno", rekao je Simić.

Sav radioaktivni otpad iz instituta u Vinči prvo će biti premešten u takozvani Hangar 3, kada on bude izgrađen, za nekoliko meseci. Tada će početi projekat VIND, koji podrazumeva da će otpad biti odvezen u Rusku Federaciju. U toku su završni pregovori i s Mađarskom i Ukrajinom o prolasku opasnih materija kroz te dve zemlje.

Plan za zatvaranje reaktora u Vinči

U Ujedinjenim nacijama navode da su bezbednosne mere u nuklearnom reaktoru u Vinči već duže vreme bile "izvor zabrinutosti", ali da je veliki deo problema rešen.

U UN navode da je zaslugom Vlade Srbije i uz pomoć SAD problem u velikoj meri rešen tokom prethodne dve godine. Međunarodna agencija za nuklearnu energiju sklopila je sa Vladom Srbije i Evropskom komisijom ugovor vredan 8,6 miliona dolara, namenjen zatvaranju nuklearnog reaktora u Vinči.

Kako su saopštile Ujedinjene nacije, dogovor Beograda sa Evropskom komisijom i IAEA deo je svetske akcije usmerene na smanjivanje opasnosti od nelegalne trgovine radioaktivnim materijalom, ali navodi se i da je za kompletiranje projekta u Vinči potrebno još oko 25 miliona dolara.

U kompletnu sumu uključen je i prevoz nuklearnog materijala, odnosno visoko obogaćenog uranijuma u Rusiju. Od tog uranijuma, navode UN, moguće je načiniti materijal za izradu atomskog oružja.

Nabavku opreme za prevoz tereta, odnosno hiljada kontejnera sa nuklearnim otpadom, finansiraće SAD, a čitav projekat predstavlja najveći transport već potrošenog materijala u Evropi, navele su UN, dodavši da će u poslednjoj, trećoj fazi projekta, iz upotrebe biti izbačen i sam reaktor.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.