Republika Trbušnica – nekada zbilja, sada šala

Izvor: RTS, 30.Dec.2018, 14:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Republika Trbušnica – nekada zbilja, sada šala

Malo je poznato da je selo Trbušnica nedaleko od Loznice 1946. godine proglasilo svoju nezavisnost i otcepljenje od tadašnje države. Meštani koji su se zalagali za kralja i učestvovali u proglašenju Republike bili su ozbiljni u svojim namerema, zbog čega su dve godine kasnije, i kažnjeni.
U vreme kada je o svemu odlučivao jedan čovek, meštani sela u okolini Loznice zalažu se za povratak kralja. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Postavljaju sopstvenu Vladu, biraju ministre i osnivaju Republiku. Nedeljkov otac jedan je od onih koji su zbog samoproglašenja odslužili zatvorsku kaznu.

"Mom ocu je uverenje bilo jače nego sve i zato je ležao u zatvoru pet godina, ustvari četiri je odležao, a na pet je osuđen", kaže Nedeljko Petrović.
"To je trajalo godinu, dve dok ih nisu pohapsili i strpali na Goli otok, a neke u Požarevac", priča Miodrag Jović.
Iako je od pokušaja otcepljenja prošlo više od sedamdeset godina, meštani Trbušnice i dalje se izjašnjavaju kao Republikanci. Najveće lokal patriote su, kažu, na fudbalskom terenu, a naročito u seoskoj kafani.
"Ovde proslavaljamo sve važne datume za selo Republiku Trbušnicu. Proslavljamo i kada pobedi i kada izgubi fudbalska ekipa, kada se rodi mali Republikanac", kaže Nikola. 
Dodaje i da kad se upoznaje sa nekim kaže: Ja sam Nikola Petrović iz Republike Trbušnice". 
Kao i svaka samoproglašena Republika, i Trbušnica je za vreme Tita neslavno završila. Ovo selo, danas, ipak jedno je od infrastrukturno bolje opremljenih. A za rešavanje problema meštana već dvadest godina zadužen je isti čovek.
I dok su meštani Trbušnice te 1946. godine bili ozbiljni u svojim namerama, ovi danas o Republici govore kroz šalu. Zbog toga vam za ulazak u ovo selo, udaljeno od Loznice tri kilometra, nije potrebna ni lična karta, a ni pasoš.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.