Izvor: RTS, 22.Jan.2021, 12:26

Republički komesar za izbeglice objašnjava ko ima pravo da konkuriše za stan

Iako je od rata na području nekadašnje SFRJ prošlo više od 25 godina još uvek ima onih sa statusom izbeglih lica i bez rešenog stambenog pitanja. U Srbiju je izbeglo više od 600.000 ljudi iz Hrvatske i BiH. Prema podacima Komesirijata za izbeglice i migracije u Srbiji boravi 29.500 lica sa statusom izbeglica.
Republički komesar za izbeglice Vladimir Cucić je gostujući u Jutarnjem programu RTS-a naveo da preko 3.000 porodica čeka na rešavanje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << stambenog pitanja, a da je preko 17.000 porodica dobilo krov nad glavom u proteklih 12 godina.

"U ovom trenutku mi imamo skoro 3.000 porodica koje su se na određene načine kvalifikovale za neku vrstu stambene pomoći - građevinski materijal, montažnu kuću, seosku kuću ili stan. Mislim da ćemo ove godine uspeti da rešimo nekih možda 1.200, 1.500", naveo je Cucić.
Gradi se 235 stanova u Ovči, a počinje izgradnja 120 stanova u - Vršcu, Kruševcu, Paraćinu, Prokuplju i Sremskoj Mitrovicu, a u planu su još dva naselja u Beogradu.
Navodi da se prijavi veliki broj ljudi, kao primer navodi Ovču, gde se, kako kaže, za 235 stanova prijavilo 2.000 porodica, a da Komisija na osnovu pristiglih dokumenata formira listu.  
"Podnosi se oko desetak dokumenta - između ostalih i uverenje o imovnom stanju - u poreskoj upravi ovde, ali i u zemlji porekla proverava se, da li ste tamo nešto prodali, pa ste nešto kupili, čime svakako niste više na taj način ugroženi. Ne znači da je to pravedno, ali niste ugroženi kao oni koji to nisu imali. Zatim se proveravaju navodi o zdravstvenom stanju, o invalidima, ljudima sa posebnim potrebama, deci, poginulima i na osnovu toga komisija formira listu", objašnjava Cucić.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.