Reprogram kredita imaće povoljan uticaj na građane

Izvor: Glas javnosti, 09.Apr.2011, 07:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Reprogram kredita imaće povoljan uticaj na građane

BEOGRAD - Mere za reprogramiranje kredita će, na kratak rok, imati povoljan uticaj na standard građana koji su u finansijskim teškoćama, ali su za dugoročno povećanje standarda neophodne nove investicije i otvaranje radnih mesta, ocenili su ekonomisti u izjavama Tanjugu.

Saradnik Instituta za tržišna istraživanja Saša Đogović izjavio je da je sigurno da će reprogram prihvatiti oni građani koji su u velikim finansijskim teškoćama i nemaju mogućnost da izmiruju kreditne >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << obaveze - bilo zbog toga što su ostali bez posla ili zbog smanjenih i neredovnih plata.

To je u interesu i bankama jer je dužniku ostavljeno da u roku od najviše dve godine pokuša da popravi finansije - dođe do zaposlenja, ili da mu se poboljšaju primanja, posle čega bi mogao da redovnije izmiruje svoje obaveze, naveo je on.

"Na ovaj način, samo na jedan kratak rok, daju se veštačka pluća građanima da koliko-toliko reše svoje finansijske teškoće. Ono što je suština jeste da vi na ovaj način ne rešavate problem životnog standarda i uopšte problem zaduženja, ukoliko vlada ne stvori ambijent u kome bi došlo do većih investicija na bazi kojih bi se otvorila nova radna mesta", naglasio je Đogović.

Prema njegovim rečima, zbog toga je neophodna odgovarajuća pravna regulativa, kreiranje jefitnijeg i efikasnijeg državnog aparata, transformacija javnih preduzeća, čime bi se smanjila i javna potrošnja, odnosno subvencije koje se daju tim preduzećima, pa bi i država imala više sredstava za javne ili javno-privatne investicije i obezbedila više radnih mesta.

To bi bio pravac u kome bi se mogli napraviti suštinski rezovi u poboljsanju životnog standarda stanovništva, rekao je Đogović, ističući da će ostale mere dati samo kratkoročne efekte.

Ekonomista Miladin Kovačević istakao je da će restrukturiranje kredita građana, ukoliko bude većeg obima, svakako imati uticaj na životni standard jer će im teret duga biti olakšan.

"Ali koliko će to biti masivno, to zaista ne mogu da kažem, jer to zavisi pre svega od banaka", rekao je Kovačević, podsetivši da će banke, prema najavama, izaći u susret građanima.

Prema njegovim rečima, banke će u određenoj meri biti prinuđene da primenjuju reprogram kredita, ne zbog pritiska vlade, već zbog rastućeg procenta nenaplativosti kredita, odnosno rastućeg procenta problematičnih kreditnih plasmana.

Kovačević je naglasio da se ne može previše očekivati od banaka jer su one, takođe, pod pritiskom nelikvidnosti u sistemu, i za sada još nadomeštaju svoje gubitke u realnom ili u sektoru stanovništva na tržištima hartija od vrednosti, pre svega kratkoročnih.

On je naveo i da bi slične mere mogle unekoliko da relaksiraju problem zaduženosti preduzeća, ali da opšti problem likvidnosti privrede ne može da se razreši samo tim merama već su neophodni reformski rezovi.

Ekonomista Ljubomir Madžar ocenio je da će za primenu reprogramiranja kredita građani biti zainteresovani jer će na kratak rok olakšati svoju finansijsku situaciju, kao i banke, jer imaju priliku da produže kreditne plasmane.

Treba imati u vidu da su građani bolje platiše nego drugi kreditni subjekti, redovniji su u otplaćivanju svojih dugova i to bankama odgovara, istakao je Madžar, navodeći da će građani trenutno olakšati svoje finansijske teškoće, po cenu povećanja dugoročnog tereta otplate.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.