Izvor: B92, 25.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Renoviranje Kliničkog centra

Beograd -- U Institutu za neurologiju Kliničkog centra Srbije otvoren je renovirani sprat koji će omogućiti brže postavljanje dijagnoza.

U tom delu klinike smešteni su dnevna bolnica, centar za dijagnostiku, sa najmodernijim aparatima, i centri za lečenje neuroloških oboljenja. U Institutu za neurologiju godišnje se uradi oko 90.000 pregleda. Tamo se leče pacijenti iz cele Srbije, a poslednjih godina, sve je više i pacijenata iz bivših jugoslovenskih republika.

>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />"Kroz taj koncept dnevne bolnice mi pokušavamo da uvedemo novu filozofiju, da bolesnik može u okviru jednodnevne, eventualno dvodnevne obrade, da dobije dijagnozu i optimalnu terapiju, da nema potrebe za dužim ležanjem u bolnici", kaže Vladimir Kostić, direktor Instituta za neurologiju.

U Srbiji se broj osoba sa neurološkim oboljenjema svake godine povećava. Lekari primećuju da sve češće oboljevaju mlade osobe, iako je populacija preko 60 godina podložnija neurološkim oboljenjima.

Svaka stota osoba u Srbiji ima epilepsiju i jedna od sto osoba starijih od 60 godina boluje od Parkinsonove bolesti. Deset odsto osoba starijih od 65 godina ima Alchajmerovu bolest, dok kod osoba starijih od 80 godina 40 odsto boluje od te bolesti. 16-18 odsto žena i 6 odsto muškaraca ima migrenu.

"Ovakva organizacija službe obećava da ćemo ubuduće bolje da funkcionišemo. Očekujem da će opšti stepen saznanja, a i lečenje, biti na višem stepenu nego sada", kaže Slavko Janković, neuropsihijatar.

U Instututu najavljuju da će sledeće godine otvoriti centar za poremećaje sna, jer njihova istraživanja pokazuju da sve više građana ima problema sa snom.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.