Remont raketa vazduh-vazduh

Izvor: Politika, 13.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Remont raketa vazduh-vazduh

Vojnotehnički institut radi na projektu usavršavanja ruske rakete R 60 za Indiju. Usavršavanje "maljutke" i sistema BUBMAR

Vojnotehnički institut iz Beograda ponovo je na putu da obnovi svoj nekadašnji uticaj. U prethodnom periodu stručnjaci Instituta radili su na nekoliko obećavajućih projekata koji, ako se realizuju, mogu doneti zemlji znatan devizni priliv. Jedan od najunosnijih poslova jeste remont raketa R-60 ruske proizvodnje za Indiju. Posle provera kod nas i u >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ovoj dalekoistočnoj zemlji ustanovljeno je da su remontovane rakete po kvalitetu jednake originalu.
U pitanju su rakete vazduh-vazduh sa infracrvenim samonavođenjem, namenjene za blisku manevarsku borbu. Deo su naoružanja mnogih aviona ruskog porekla, pa i aviona "mig-29".

Uz Jugoimport SDPR-a, tehničko rukovođenje ovim poslom povereno je Vojnotehničkom institutu, kao najkompetentnijem za oblast raketnih sistema, u okviru konzorcijuma u kome su i Vazduhoplovni zavod "Moma Stanojlović", Institut za Fiziku, firma EDPRO, Tehnički opitni centar i Vazduhoplovni opitni centar.

– Naručilac je tražio, u okviru remonta, i otklanjanje sistemske greške koju je uočio u toku eksploatacije rakete. Stručnjaci "Mome Stanojlovića" taj problem su uspešno rešili. Tehnološki značajni rezultati, sa širim implikacijama, jesu i visokozahtevno raketno gorivo, što je realizovala firma EDPRO, a koje je uspešno zamenilo originalno rusko gorivo, kao i tehnološki vrlo osetljiva zamena infracrvenog detektora u glavi za samonavođenje koju je, po tehnologiji VTI, realizovao Institut za fiziku.

To otvara mogućnosti remonta i drugih vazduhoplovnih raketa ruskog porekla što je dobra poslovna i tehnološka šansa za srpski vojnoindustrijski kompleks – kaže pukovnik Dragi Dimitrijević.

Inženjer Nenad Cakić, jedan od članova tima, kaže da je to po obimu angažovanih firmi i složenosti tehnologija to bio posao prvog ranga.

– Da je još takvih poslova, bilo bi to dobro za našu vojnu industriju. Za nas je bilo zanimljivo da vidimo da li će tehničko rešenje biti isplativo. Pokazalo se vrlo isplativim, jer se upola cene dobije raketa koja ima resurse kao i nova raketa – kaže Cakić.

Pokrenut je i postupak remonta raketa za "mig 29" u čemu takođe učestvuje Vojnotehnički institut.

Naša zemlja ima višedecenijsko iskustvo u remontu protivoklopnih raketa. Protivoklopna raketa "maljutka", ruskog porekla, najrasprostranjenija je protivoklopna raketa i deo naoružanja mnogih armija sveta. Iako više desetina godina stara, kao izuzetno uspešno tehničko rešenje, može da bude još dugo aktuelna uz uslov da joj se proširi i poveća ubojna moć.

Vojnotehnički institut sada razvija dve varijante poboljšane "maljutke" – prva varijanta je "maljutka-2T" s tandem bojevom glavom sposobna da uništi i najsavremenije tenkove sa aktivno-reaktivnim oklopom.

Druga varijanta je "maljutka-2F" s fugasnom bojevom glavom sposobnom da uništi širi dijapazon ciljeva, posebno pogodna za protivteroristička dejstva.

Inače, u svetu je aktuelno usavršavanje starijih sistema protivoklopnih raketa, pa bi uspešno osvajanje ovih tehnologija na projektu "maljutka-2" moglo da otvori i šanse za učešće u takvim projektima.

Treba dodati i da je raketni sistem BUMBAR u završnoj fazi razvoja, a osvojene tehnologije otvaraju mogućnost učešća u međunarodnim projektima usavršavanja postojećih protivoklopnih raketnih sistema.

Radi se i na usavršavanju tenka M-84 u varijantu M-84AB1 sa znatno poboljšanim karakteristikama. Ona ima veću ubojnu moć i promenljivu borbenu glavu koja može biti kumulativna, za potrebe naše armije, a kao alternativa koristi se fugasna bojeva glava. Ovako poboljšana može postati i izvozni artikal.

Od ostalih projekata navedimo projekat aviona za obuku pod nazivom "lasta", radi se i haubica 152 milimetara "nora" s povećanim dometom i autorizovanim punjenjem što je trend u svetu, radi se streljački program, puška s bacačem bombi, koja je u sklopu programa "Vojnik za 21. vek".

D. Stevanović

[objavljeno: 13.02.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.