Rekreativna nastava moguća i u školama, po nižoj ceni

Izvor: Blic, 09.Sep.2010, 18:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rekreativna nastava moguća i u školama, po nižoj ceni

Nastava u prirodi nakon izvesnog vremena ponovo je vraćena u nastavni plan i program, i ukoliko bude odobren projekat Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja, mogla bi da se izvodi u školskim objektima u seoskim krajevima koji su ostali bez đaka.

Prema rečima pomoćnika ministra prosvete Bogoljuba Lazarevića, školske zgrade mogle bi da se preurede za rekreativnu nastavu, za smeštaj i prenoćište učenika, što bi omogućilo da i izdaci roditelja za nastavu u prirodi >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << više ne budu toliko visoki.

"Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja radi projekat razvoja turizma u seoskim krajevima, gde je sve više školskih zgrada bez učenika ili je njihov broj mali", rekao je Lazarević Tanjugu, navodeći da već ima konkretnih ponuda iz mesta Katići kod Ivanjice, Krive Reke kod Čajetine, na Vlasini, sa odličnim uslovima za izvodjenje nastave u prirodi.

U tim projektima planira se i da deca na rekreativnoj nastavi uče zajedno sa tamošnjim drugarima, kao i da ih posete u njihovim kućama i da se upoznaju sa seoskim načinom života.

Lazarević je naveo da se ranije dešavalo da deca tokom realizovanja nastave u prirodi budu smeštena u hotele, privatne objekte, koji na primer nemaju učionicu, pa se nastava izvodila po sobama.

"Predlog Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja je i da se oblast đačkog turizma posebno reguliše u zakonu o turizmu", rekao je Lazarević, podsetivši da je bezbednost dece na rekreativnoj nastavi kao i na ekskurziji i dalje glavni cilj.

Prema poslednjim podacima Uprave saobraćajne policije, kontrolom je otkriveno da je 18 vozača imalo određeni procenat alkohola u krvi pred početak realizacije ekskurzije.

"Za autobuse starije od pet godina i dalje ostaje obaveza da tehnički pregled ne bude stariji od jednog dana", rekao je Lazarević, podsetivši da se autobusi vizuelno pregledaju pre polaska kao i psihofizičko stanje vozača i da se maršruta, vreme polaska i broj putnika, moraju prijaviti policiji u mestu destinacije.

"Za višednevna putovanja mora se obezbediti dovoljan broj vozača", kazao je Lazarević apelujući na decu i vođe putovanja da tokom vožnje ne šetaju u vozilu.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Rekreativna nastava ponovo u školama

Izvor: Politika, 09.Sep.2010

Ukoliko bude odobren projekat Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja, mogla bi da se realizuje u seoskim objektima koji su ostali bez đaka..Rekreativna nastava vraćena je u školske planove i programe. Iz njih je zvanično bila izbrisana u februaru prošle godine, ali na zahtev mnogobrojnih roditelja...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.