Izvor: B92, 04.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rekonstrukcija bolnica u toku

Beograd -- Do sada su završeni radovi u šest bolnica u Srbiji, dok su radovi u ostalim bolnicama započeti kako bi uslovi u njima bili bolji.

Radi se o projektu "Hitna rekonstrukcija dvadeset bolnica u Srbiji", koji realizuje Ministarstvo zdravlja od 2004. godine, zahvaljujući kreditu Evropske investicione banke od 50 miliona evra, a cilj projekta je da se pacijentima pruži što bolja zdravstvena usluga.

Planirana je savremena medicinska oprema, nove kotlarnice, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prozori i vrata. "Što se tiče nekih elemenata infrastrukture, to nije održavano i bilo je u stanju raspadanja", kaže Ljubiša Perišić, direktor odeljenja za primenu projekta.

"Znači, ogromni računi za vodu u svakoj zdravstvenoj ustanovi, struju, a pored nove infrastrukture, oni dobijaju i nove projekte, tako da će generacijama posle biti mnogo lakše da održavaju ove ustanove", kaže on.

Uz ovaj projekat, Srbija će dobiti kredit od 200 miliona evra od Evropske investicione banke da rekonstruiše četiri klinička centra.

"Projekat je planiran da se završi do kraja 2009. godine, čime ćemo zaokružiti rekonstrukciju i reorganizaciju, što se tiče građevinskih radova, sređivanja infrastrukture i opremanja zdravstvenih ustanova", kaže Nevena Karanović, državna sekretarka za zdravstvo u Ministarstvu.

U Ministarstvu zdravlja smatraju da će do 2010. godine svi projekti biti završeni i da će uslovi u bolnicama u Srbiji ispunjavati sve evropske standarde.

U projekat su uključene opšte bolnice u Užicu, Leskovcu, Sremskoj Mitrovici, Čačku, Pančevu, Subotici, Kruševcu, Somboru, Zaječaru i Smederevu.

Rekonstruišu se i bolnice u Novom Pazaru, Kikindi, Pirotu, Ćupriji, Jagodini i Paraćinu, kao i kliničko-bolnički centri Zvezdara i Zemun, GAK Narodni front, Institut za zaštitu majke i deteta i Institut Torlak.

USAID donira opremu za dispanzere za žene

Domovima zdravlja i zdravstvenim centrima u 11 gradova u Srbiji isporučena je oprema za dispanzere za žene, saopštila je Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID). To je urađeno u okviru projekta "Revitalizacija zajednica demokratskim delovanjem - Ekonomija".

Kako se dodaje, nova oprema će omogućiti pružanje bolje zdravstvene zaštite za više od 85.000 pacijentkinja u tim opštinama.

U taj projekat uloženo je više od 28.000 dolara sredstava USAID-a. Domovi zdravlja i zdravstveni centri su kao učešće u projektu obezbedili renoviranje prostorija, zamenu stolarije, krečenje i organizovanje promotivnih i edukativnih kampanja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.