Izvor: B92, 25.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rekonstrukcija Kliničkog centra

Beograd -- Ministar zdravlja Tomica Milosavljević juče je najavio veliku rekonstrukciju Kliničkog centra Srbije.

Nova toplana koja se gradi u Beogradu, grejaće Klinički centar Srbije, stari DIF i neće zagađivati okolinu. Takođe, njome će biti grejani vojni objekti i oko 15.000 stanova na Voždovcu. "Rešenje sistema grejanja predstavlja i uvod u nastavak velikih radova koji čekaju Klinički centar Srbije", rekao je obilazeći gradnju ministar zdravlja Tomica Milosavljević.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Radovi će obuhvatiti obnavljanje objekata u sastavu KCS-a po prioritetima, neke zgrade prilagodiće se samo za nastavu, a neke preurediti isključivo za negu teških bolesnika u završnoj fazi bolesti, za koje sada nema mesta pa se otpuštaju kući.

"Nije moguće primiti sve te bolesnike, gde postoje liste čekanja za operacije malignih tumora, teško je primiti bolesnike izuzev ako bolesnik krvari i potrebno mu je hirurško zbrinjavanje. Ako su potrebni dodatni hirurški palijativni postupci pacijenti se primaju, ali nije moguće uvek, nažalost", kaže Vojko Đukić, direktor KCS-a.

Određeni broj zgrada u okviru KCS-a, posebno Institut za plućne bolesti, Prva hirurška klinika, objekti ortopedije i urologije, teško su oštećene i potrebna je detaljna rekonstrukcija.

"Na restriktivnom konkursu je već odabrano osam velikih kompanija koje su u stanju da izvrše obiman posao projektovanja i projektovanje će biti glavni posao 2008. godine, to znači pažljiva analiza šta je najbolje da građani Srbije dobiju u Kliničkom centru", kaže Tomica Milosavljević, ministar zdravlja.

KCS svake godine uvodi brojne savremene dijagnostičke procedure. Ipak, za sada u Srbiji ne postoji pet-skener aparat, pa su pacijenti prisiljeni da odlaze u okolne zemlje, a troškove teško refundiraju.

"Finansiranje ovog važnog projekta je obezbeđeno i u toku je složena procedura javne nabavke. U svakom slučaju, u KC će se 'pet skener centar' nalaziti sa malim akceleratorom koji će proizvoditi izotope i za drugi pet-skener aparat koji se uskoro montira u Sremskoj Kamenici", rekao je Milosavljević.

Planirano je da pet-skener dobiju i Niš i Kragujevac, a govoreći o onome što je Ministarstvo ostvarilo tokom prvih 100 dana vlade, Milosavljević je naveo otvaranje hirurgije i intenzivne nege na Institutu za majku i dete u Beogradu, nove hirurgije u Zaječaru, dijalize u Čačku, Hitne pomoći u Kruševcu, okončanje radova u 161 Domu zdravlja, kao i dobijanje Evropske nagrade za kampanju "Jedan pušač mnogo žrtava".

Sve je to, po rečima ministra, nastavak rada iz prethodnog mandata.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.