Izvor: B92, 03.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rekonstruisana zgrada KBC Zvezdara

Beograd -- Ministar zdravlja Srbije Tomica Milosavljević otvorio je danas rekonstruisanu zgradu Kliničko bolničkog centra Zvezdara.

On je istakao da taj KBC ima posebno mesto jer je zadužbina Nikole Spasića, dobrotvora koji je 30-tih godina 20. veka prepoznao da na toj lokaciji treba sagraditi bolnicu u kojoj će ljudi moći dostojanstveno da se leče.

Milosavljević je rekao da ta bolnica ima mnogo veće i komplikovanije izazove nego u vreme kada je bila sagrađena >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i da zato nema ničeg prirodnijeg nego da se u nju uloži novac potreban da bi se građani Srbije lečili na što dostojanstveniji način.

"To nije lako ostvariti posle nekoliko decenija, za koje vreme je vlast zaboravila da ima zdravstveni sistem i kada se poslednjih 15 godina niko nije bavio zdravstvenim potrebama građana Srbije", istakao je ministar.

On je kazao da su ljudska energija, entuzijazam i samopregor lekara, medicinskih sestara, farmaceuta faktori koji su očuvali zdravstveni sistem tokom prethodnih mračnih godina.

Direktor KBC Zvezdara Zoran Ivanković je podsetio da je Ministarstvo zdravlja je za rekonstrukciju i opremanje zgrade uložilo više od sedam miliona evra, da je sama rekonstrukcija urađena sredstvima kredita Evropske investiocione banke u okviru projekta "Hitna rekonstrukcija 20 bolnica u Srbiji" i da iznosi 4,5 miliona evra.

On je dodao da je iz tog kredita kupljena i medicinska oprema u vrednosti oko 650.000 evra.

Dodatnih dva miliona evra za rekonstrukciju zgrade izdvojeno je iz sredstava Nacionalnog investicionog plana.

U okviru KBC Zvezdara se nalaze klinika za hirurgiju, služba za radiologiju i nuklearnu medicinu, laboratorija i transfuzija.

Klinika za hirurgiju u novoj zgradi je već počela sa radom i obavljene su prve operacije u reprezentativnim hirurškim salama, a pacijenti će postoperativni tok provesti u savremeno opremljenim intenzivnim negama.

U službu za radiologiju je instalirana nova angio sala čime su se stekli uslovi za izvođenje svih angiografskih i interventnih procedura, uključujući i sve procedure na srcu.

Montirani su i pušteni u rad višeslajsni skener i kolor dopler.

Ministarstvo zdravlja je takođe redovnim budžetskim finansiranjem kroz investiciono održavanje i opremanje u poslednje dve godine izdvojilo 18,5 miliona dinara za KBC Zvezdara.

U opremanju nove zgrade učestvovali su i gradski Sekretarijat za zdravstvo i mnogi donatori.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.