Izvor: B92, 10.Jun.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rejting (ne)popularnosti

Beograd -- Ako bi se u junu održali izbori za Skupštinu Srbije, najviše poslanika bi osvojila SRS, i to 78, a druga bi bila DS, sa 67 poslanika.

To je pokazalo istraživanje javnog mnjenja "Galup Internešenela". Govoreći na Godišnjoj konferenciji Altantske organizacije mladih političkih liderau Beogradu, direktor te agencije, Srbobran Branković, rekao je da bi od stranaka vladajuće koalicije samo Demokratska stranka Srbije prešla cenzus i osvojila 39 poslanika.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Prema njegovim rečima, dok DSS uživa podršku tek 13,9 odsto građana Srbije, za Srpsku radikalnu stranku bi glasalo 28,2, a Demokratsku stranka 24,3 odsto birača. Istraživanje pokazuje i da od ostalih stranka vladajuće koalicije najbolje stoji Srpski pokret obnove, koga podržava četiri odsto građana, a slede G17 plus s 3,1 odsto i Nova Srbija s dva odsto birača, koji bi glasali za njih.

Prema Brankovićevim rečima, Pokret snaga Srbije Bogoljuba Karića, s podrškom 12,4 odsto građana, osvojio bi 34 poslanička mesta, 7,8 odsto glasova donelo bi Socijalističkoj partiji Srbije 22 poslanika, dok bi stranke nacionalnih manjina osvojile deset poslanika.

Osim popularnosti stranaka, "Galup" je istraživao i stavove građana Srbije o učlanjenju u Evropsku uniju i NATO, o Haškom tribunalu i državnim institucijama. Kako pokazuju rezultati, 67 odsto građana izjašnjava se za učlanjenje u EU, protiv čega je samo 12 odsto, ali se zato pridruživanju NATO savezu protivi 52 odsto građana, iako je samo 28 odsto protiv ulaska u NATO program Partnerstvo za mir.

Haški tribunal je i dalje najnepopularnija međunarodna institucija među građanima Srbije, koji u 50 odsto slučajeva nemaju nimalo poverenja u njega, a 25 odsto mu veruje vrlo malo, dok sa druge strane tom sudu potpuno veruje samo tri odsto građana, a deset odsto pomalo veruje. Od domaćih državnih institucija, 29 odsto građana veruje, a deset odsto "potpuno veruje" predsedniku Srbije Borisu Tadiću, koji ne uživa poverenje 28 odsto građana, odnosno 27 odsto mu "ne veruje mnogo". Poverenje u Vladu Srbije ima 21 odsto ispitanika, a 30 odsto joj ne veruje ni malo i 41 odsto vrlo malo.

Istraživanje "Galup internešnela" za SCG sprovedeno je od 25. aprila do 3. maja ove godine u Srbiji na uzorku od 1.200 ispitanika.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.