Reizbor sudija nije pravno validan

Izvor: S media, 26.Dec.2009, 14:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Reizbor sudija nije pravno validan

Na trećoj vanrednoj sednici Društva sudija Srbije ocenjeno je da rezibor sudija i ostalih nosioca pravosudnih funkcija nije bio pravno validan i da pokazuje da reforme u pravosudju nisu uradjene na pravi način.

Predsednica tog staleškog udruženja Dragana Bojević je najavila da će Društvo sudija Srbije pružiti pravnu pomoć kolegama koje nisu izabrane u ostvarivanju njihovih zakonskih prava.

Bojević smatra da je povom kriterijuma kojima se rukovodio Visoki >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << savet sudstva u reizboru sudija, neophodno zatražiti i pomoć od releventinih medjunarodnih institucija.

Prema Dragani Bojević, prilikom reizbora nisu poštovani ni osnovni elementi iz Nacionalne strategije reforme pravosudja - nezavisnost, odgovornost, transparentnost i efikasnost.

Bojević je navela i da to što opozicione političke partije takodje kritikuju reizbor nosioca pravosudnih funkcija nema nikakve veze sa Društvom sudija Srbije.

Osnivači Društva sudija Srbije - Zoran Ivošević, nekadašnji sudija Vrhovnog suda Srbije i Božo Prelević, koministar unutrašnjih poslova posle 5. oktobra 2000, kritikovali su način reizbora ocenivši da bi se protiv toga trebalo boriti putem žalbi Ustavnom sudu kao i protestima.

Ivošević smatra i da bi se trebali javno uporediti kriterijumi po kojima su neki od nosioca pravosudnih funkcija izabrani, sa onima koji nisu i da će se tada videti o čemu se radi u svakom konkretnom slučaju.



Izabrane su najbolje sudije


Ministarka pravde Snežana Malović ocenila je danas da je glavni cilj velike reforme pravosudja da pravda bude dostupnija gradjanima, da sudski postupci ne traju po 30 godina i da ljudi veći deo svog vremena ne provode po sudnicama, ističući da su izabrane najbolje sudije.

Nezavisnost sudstva je temelj pravne države, a reizbor sudija "pobeda struke", jer su prvi put sudije birale same sebe, rekla je Malovićeva je u intervjuu dnevniku "Preš".

"Gradjani će ubrzo, očekujem od polovine sledeće godine, moći da osete konkretne efekte reforme, a ozbiljna i sveobuhvatna analiza njenih efekata moći će da se izvrši krajem godine", rekla je ministarka.

Odgovarajući na pitanje šta očekuje od novog, reformisanog sudstva, Malovićeva je rekla da od izabranih sudija očekuje da budu nezavisni, nepristrasni, efikasni i temeljni u svom radu i podsetila da novi zakoni o sudijama i Visokom savetu sudstva uvode sistem disciplinske odgovornosti sudija, što je vrsta unutrašnje kontrole njihovog rada.

Komentarišući zahtev članova Društva sudija, koji su nezadovoljni izborom sudija i od VŠ zahtevaju da objasni kriterijume na osnovu kojih su sudije birane, Malovićeva je podsetila da je kriterijume za izbor sudija ustanovilo upravo Društvo sudija Srbije, dok je na njihovom čelu bio Zoran Ivošević.

"Kriterijumi po kojem je svako vrednovan obuhvataju stručnost, dostojnost i osposobljenost i oni nikada nisu bili nikakva tajna, već su jasno utvrdjeni i objavljeni u 'Službenom glasniku"', naglasila je ona.

Ministarka je istakla da se ne plaši najavljenih "tužbi" neizabranih sudija sudu u Strazburu, Venecijanskoj komisiji i Savetu Evrope, ocenjujući da je njihovo legitimno pravo da podnesu žalbe svim instancama za koje smatraju da su relevantne u ovom slučaju.

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Društvo sudija: Reizbor nije validan

Izvor: RTS, 26.Dec.2009

Društvo sudija Srbije najavljuje žalbe međunarodnim institucijama na reizbor sudija. Predsednica Visokog saveta sudstva Nata Mesarović kaže da su kriterijumi svima bili poznati i da će biti dostavljena obrazloženja sudijama. ..Na trećoj vanrednoj sednici Društva sudija Srbije ocenjeno je da...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.