Rehabilitovana kraljica Marija

Izvor: BKTV News, 14.Apr.2014, 13:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rehabilitovana kraljica Marija

Odlukom Višeg suda u Beogradu danas je rehabilitovana kraljica Marija Karađorđević, a ukaz iz 1947. godine kojim joj je oduzeto državljanstrvo i konfiskovana imovina, proglašen je ništvanim u delu koji se odnosi na kraljicu Mariju.

Sud je na današnjem ročistu u Palati pravde u Beogradu ocenio da je Ukazom Predsedništva Prezidijuma Federativne Narodne Republike Jugoslavije kraljici Mariji iz političkih i ideoloških razloga bila lišena ljudskih prava poput prava na >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << glas, imovininu, i državljanstvo.
Zahtev za rehabilitaciju kraljice Marije Karađorđević oktobra 2013. godine podeneli su potomci princa Tomislava i princa Andreja Karađorđevića – princeze Lavinija i Katarina, kao i prinčevi Dimitrije i Mihajlo.
Marija Karađorđević (1900-1961), žena kralja Aleksandra i majka kralja Petra Drugog, čiji su posmrtni ostaci iz Londona dopremljeni u Srbiju 29. aprila prošle godine, bila je omiljena u srpskom narodu. Voleli su je jer je bila simbol porodičnog života, obraćala im se na tečnom srpskom jeziku, iako je bila Rumunka, zračila je smernošću i elegancijom, a u politiku se nije javno mešala.

Njena veridba sa Aleksandrom Karađorđevićem sklopljena je u rumunskom dvorcu Sinaj 9. januara 1922. godine i mada je brak ugovoren iz diplomatskih interesa, savremenici svedoče da se između dvoje mladih desila ljubav na prvi pogled. Venčali su se u junu iste godine, a prema rečima istoričara dr Momčila Pavlovića, slavlje koje je tad upriličeno u Beogradu ubraja se u najraskošnije svadbe tog doba.
”Marija je bila mlada i lepa, uvek otmena, a u isto vreme i izuzetno skromna. Narod je u njoj video pravu princezu. Bila je poznata po svojoj velikodušnosti i humanitarnom radu. Na svaki veliki praznik u dvoru je primala i darovala siromašnu decu, a posebno je potpomagala ženska društva, kao što su, na primer, domaćičke škole u kojima su se sirote devojčice učile šivenju i dugim elementarnim veštinama”, priča dr Pavlović.
Marija Karađorđević je, pored srpskog koji je veoma brzo naučila, tečno govorila engleski, francuski i ruski, a bila je i veliki zaljubljenik u umetnost, pa je čak pod stare dane u Britaniji završila umetničku školu. Bavila se slikarstvom i vajarstvom, ali je od njenih dela, nažalost, jedino sačuvana skulptura “Vitez u kontemplaciji”.
”Posle smrti kralja, povukla se u tugu i samoću. Posle je sa decom zbog školovanja prešla u Veliku Britaniju, pa ratne godine nije dočekala u Srbiji. Poznato je da je u Engleskoj živela vrlo skromno, bez kraljevskih privilegija i luksuza, u običnoj seoskoj kući, a u toku rata je pomagala vojne zarobljenike u Nemačkoj. Iako se politikom nije javno bavila, poznato je da su je političari često pitali za mišljenje”, kaže Pavlović.
Kraljica Marija je bila čuvena po ljubavi prema automobilima, volela je da vozi i to je, prema svedočenjima istoričara, činila često i vrlo vešto. “U otvorenim kolima kojima je kralj Aleksandar voleo da se vozi i leti i zimi često je upravo ona bila šofer, a više puta je vozila čak od Beograda do Crnogorskog primorja, što u to vreme nije bilo nimalo lako”, ispričao je jednom prilikom Dušan Babac, član Krunskog saveta prestolonaslednika Aleksandra Karađorđevića.
Izvor: blic.rs
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.