Rehabilitovan Knez Pavle

Izvor: S media, 15.Dec.2011, 01:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rehabilitovan Knez Pavle

Viši sud u Beogradu rehabilitovao je kneza Pavla Karađorđevića, nekadašnjeg namesnika Kraljevine Jugoslavije. Rešenje o rehabilitaciji, na 15 kucanih strana, koje je potpisala sudija Vesna Dželetović-Cucić, poništena je odluka Državne komisije iz septembra 1945.godine, kojom je knez Pavle proglašen - zločincem. Ovim rešenjem, koje je u sredu dostavljeno advokatu, poništene su i sve pravne posledice navedene odluke, uključujući i kaznu konfiskacije imovine. >> Pročitaj celu vest na sajtu S media <<

Komunističke vlasti teretile su namesnika da je „po preuzimanju vlasti pogazio Ustav. Da je uzeo celokupnu vlast u svoje ruke i ignorisao narodne predstavnike“. Optužen je „ za zaključivanje Trojnog pakta čime je doprineo agresivnom ratu sila osovine“. Na dušu mu je stavljeno da je „bio zadojen neodoljivom mržnjom prema ŠSR“.

Jelisaveta Karađorđević: Ceo život tražim dom

Rehabilitovanima se vraća imovina

Saslušanje svedoka o Draži Mihailoviću

Advokat princeze Jelisavete Karađorđević, kćerke kneza Pavla, koja je, pre tri i po godine podnela zahtev za rehabilitaciju oca - Dušanka Subotić-Homen, kaže za „Novosti“ da je odbrana i pismenim dokazima, potvrdila da potpisivanju Trojnog pakta, knez Pavle nije prisustvovao. A, nije mogao ni da bude osuđen po zakonu koji je važio u vreme za koje su mu pripisana dela. Niti je mogao iz izgnanstva da čini zločine koji su mu stavljeni na teret.

(Novosti)

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Rehabilitovan knez Pavle Karađorđević

Izvor: NoviMagazin.rs, 15.Dec.2011

Viši sud u Beogradu rehabilitovao je kneza Pavla Karađorđevića, nekadašnjeg namesnika Kraljevine Jugoslavije, čime je poništena odluka Državne komisije iz septembra 1945.godine, kojom je knez Pavle proglašen zločincem.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Ispravljena istorijska nepravda -Knez Pavle konačno rehabilitovan

Izvor: SEEbiz.eu, 15.Dec.2011

BEOGRAD - Viši sud u Beogradu odlučio je da spere ljagu sa imena Pavla KaraĐorĐeviĆa

Nastavak na SEEbiz.eu...

Rehabilitovan Knez Pavle

Izvor: RTV Pink, 15.Dec.2011

. . . Viši sud u Beogradu rehabilitovao kneza Pavla Karađorđevića, nekadašnjeg namesnika Kraljevine Jugoslavije. Poništena odluka kojim je 1945. proglašen zločincem. .

Nastavak na RTV Pink...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.