Izvor: Blic, 18.Maj.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rehabilitacija za sve

Rehabilitacija za sve

BEOGRAD - Svi državljani Srbije koji su u prethodnih pet decenija bili žrtve montiranih političkih procesa, izgubili život ili slobodu bez propisanog postupka biće moralno i politički rehabilitovani zakonom o rehabilitaciji čiji je Nacrt već pripremljen, a uskoro bi trebalo da se nađe na dnevnom redu Vlade Srbije - izjavio je juče na konferenciji za novinare Vladan Batić, republički ministar pravde i lokalne samouprave.

Na pitanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << novinara na koliki broj ljudi bi se ovaj zakon mogao odnositi, ministar je odgovorio da je taj broj teško utvrditi, ali da neće biti favorizovanja bilo koga, te će jednako biti rehabilitovani i pripadnici Ravnogorskog pokreta i golootočke žrtve.

- Predviđeno je da se formira sedmočlana komisija za rehabilitaciju, koju bi imenovala Vlada Srbije. Komisija bi odlučivala o zahtevima za rehabilitaciju koju prema Nacrtu zakona mogu, i to u pismenoj formi, podneti lica koja su predmet zakona lično ili njihovi naslednici. Rok za podnošenje zahteva je dve godine od dana stupanja zakona na snagu, a komisija u roku od godinu dana od podnošenja zahteva mora odlučiti o davanju statusa rehabilitovanog lica koje bi se smatralo neosuđivanim, rekao je Batić i dodao da se ovaj zakon bavi samo vraćanjem građanskih prava, dok bi pravo na naknadu štete bilo regulisano nekim drugim zakonom. Ministar Batić najavio je juče i izmene seta pravosudnih zakona donetih prošle godine. Ovi zakoni, koji su prema njegovim rečima usvojeni kao rezultat političke nagodbe, manjkavi su i moraju biti izmenjeni i dopunjeni. Tako Zakonu o sudijama, kako je rekao Batić, nedostaje materijalno-finansijska konstrukcija, a početak rada Apelacionih sudova morao je biti odložen do početka iduće godine, kako bi se u budžetu predvidela sredstva za njihov rad.

- U izmenjenom Zakonu o sudijama biće uneta odredba o lustraciji, jer se iz pravosuđa moraju odstraniti svi oni koji su se ogrešili o zakon po raznim osnovama, vođenje montiranih političkih procesa, učestvovanje u izbornoj krađi, nepotizam, bavljenje korupcijom ili vezanost za stari režim - rekao je Batić.

Povodom najavljenog protesta od strane sindikata pravosuđa, Batić je rekao da je njihovo nezadovoljstvo motivisano materijalnim razlozima i ponovio da će plate nosilaca pravosudnih funkcija od 1. jula biti 500 evra. - Pokušaćemo da povećamo plate i ostalih zaposlenih u pravosuđu, da ne bi bilo velikih razlika u primanjima. Uopšte u drugoj polovini ove godine dolaze bolji dani za pravosuđe - rekao je Batić. R. Marković

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.