Izvor: B92, 17.Jan.2010, 19:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rehabilitacija posle moždanog udara

Beograd -- Svakih 20 minuta, u Srbiji jedna osoba doživi moždani udar. Posledice su veoma teške - jedna trećina obolelih umre, jedna trećina ostaju teški invalidi.

Oporavak i povratak životnim aktivnostima nemoguć je bez složene i dugotrajne rehabilitacije uz brigu tima stručnjaka. Odeljenje za neurorehabilitaciju klinike u Sokobanjskoj, godišnje zbrine preko hiljadu teških pacijenata, od kojih se 2/3 oporavlja od moždanog udara.

Osnovni zadatak rehabilitacije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je da se bolesnik koji je doživeo povredu ili ima oboljenje koje izaziva određenu nesposobnost, oporavi i osposobi za nastavak životnih aktivnosti, ili da se nastali invaliditet umanji u najvećoj meri.

Do šloga ili moždanog udara najčešće dolazi zbog začepljenja krvnog suda, ili ređe zbog pucanja krvnog suda i krvarenja u mozgu. Važno je da oboleli rehbilitaciju započne dve nedelje posle moždanog udara ili tri nedelje posle udara izazvanog krvarenjem

"Imam 36 godina. Imao sam moždani udar u avgustu prošle godine. Došao sam ovde i oporavio sam se uz pomoć vežbi i terapeuta", kaže pacijent na rehabilitaciji.

"U maju mesecu imala sam moždani udar i oštećen mi je mali mozak i oduzeta desna strana. Ruka mi je bila skroz oduzeta, sad mi se povratila ali noge još nisu", kaže jedna od pacijenktinja.

Pacijenti mogu da budu potpuno nepokretni kada imaju oduzetost jedne strane tela ili otežano pokretni, ukoliko se kao posledica javila slabost jedne strane tela. Prilikom dolaska na neurorehabilitaciju obolele prvo pregleda lekar fizijatar, a stepen oštećenja se procenjuje na osnovu posebnih medicinskih testova.

"Na osnovu tih testova procenjuje im se motorni status, primenjuje se terpija. Usko rečeno, pacijenti koji su nepokretni odvija im se bar dva do tri dana terapija na nivou kreveta, a pacijenti koji su pokretniji a otežano hodaju oni idu u salu i obučavaju se za hod", kaže načelnica Odeljenja za neurorehabilitaciju, Aleksandra Stefanović.

Za nepokretne pacijente rehabilitacija je izuzetno važna i da bi se sprečile komplikacije koje nastaju kao posledice nepokretnosti.

Kod nepokretnih pacijenata postavlja se kateter pa može doći do učestalih mokraćnih infekcija. Posledice mogu da budu i pojava tromboze i otvaranje dekubitalnih rana.

Najbrži oporavak se postiže u specijalizovanim centrima za rehabilitaciju gde o pacijentu brine stručni tim predvođen lekarom specijalistom.

„Imaju ceo terapijski postupak od strane fizioterapeuta, okupacionog terapeuta, u zavisnosti ako otežano govore, a to zavisi od lezije onda imaju i logopedski tretman. Imaju kompletnu negu od strane medicinskih sestara. Ti pacijenti se brže osposobljavaju u smislu kretanja ali i brže se osposobljavaju u aktivnostima dnevnog života i samozbrinjavanju", kaže Stefanovićeva.

U klinici se sprovodi i radna terapija namenjena bržem osposabljavanju ruku i šaka. Tu je i logopedska terapija za obolele kojima je oštećena moć govora. U slučaju blaže i umerene oduzetosti oporavak traje četrdeset pet dana, a kod teških oštećenja rehabilitacija traje tri meseca. Jedna trećina obolelih koji su doživeli moždani udar, zahvaljujući savremenoj rehabilitaciji, uspeju da se vrate normalnom životu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.