Izvor: B92, 10.Mar.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Registrovan virus - visokopatogen

Beograd -- Ispitivanja pokazuju da jedini kod nas registrovani slučaj virusa H5N1 ima svojstva visokopatogenog virusa ptičjeg gripa.

Uprava za veterinu Srbije dobila je rezultate dodatnih ispitivanja iz laboratorije u Vejbridžu, koji su pokazali da jedini slučaj kod kojeg je registrovano prisustvo virusa H5N1 u Srbiji ima svojstva visokopatogenog virusa ptičjeg gripa. Pored ovog postoji i niskopatogeni virus, a stepen patogenosti se odnosi isključivo na živinu, kaže za >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << B92 Budimir Plavšić iz Uprave za veterinu.

"Važno je naglasiti da su sve sprovedene zaštitne mere na području zaraženih i ugroženih zona, bile veoma rigorozne upravo kao da se radi o visokopatogenom tipu virusa, tako da nikakve dodatne mere neće biti sprovođene. Kako se radi o visokopatogenom tipu virusa, naše farme i gazdinstva moraju sprovoditi biosigurnosne mere. To znači da moraju izlovati živinu i onemogućiti svaki kontakt sa divljim pticama, bilo direktan, bilo indirektan, jer je živina veoma prijemčiva na ovaj virus", rekao je Plavšić.

Broj ljudskih žrtava ptičjeg grupa danas se popeo na 97, pošto je od ove bolesti umrlo trogodišnje dete iz Indonezije, rekli su zvaničnici ministarstva zdravlja u toj zemlji. A posle informacije da je prvi labud koji je u Srbiji uginuo od ptičjeg gripa, bio zaražen visokopatogenim virusom H5N1, stručnjaci upozoravaju da je najbitnije da se onemogući prenošenje virusa sa divljih ptica na živinu.

Najugroženiji su svakako ljudi koji neposredno dolaze u kontakt sa živinom i oni se moraju striktno pridržavati uputstava strčnjaka, kaže Direktor kraljevačkog Veterinarskog instituta, Milanko Šekler. On dodaje da je u ovoj Ustanovi pojačan oprez, i napominje da je među žrtvama ptičjeg gripa u svetu i četvoro stručnjaka, koji su bili u neposrednom kontaktu sa obolelim pticama.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.