Reforma Vojske Srbije na dobrom putu

Izvor: Politika, 01.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Reforma Vojske Srbije na dobrom putu

Ministar odbrane Dragan Šutanovac, uručenjem zastave, označio formiranje najelitnije 4. brigade Kopnene vojske Srbije

Vranje – Pre 13 meseci, u okviru Ministarstva odbrane i vojske Srbije, započete su organizacijske promene koje su jučerašnjom predajom zastave završene. Teško da ćete naći ijednu zemlju u okruženju čija je vojska za 13 meseci izvršila tolike organizacijske promene. Ovo je, između ostalog, u svom obraćanju pred mnogobrojnim vojnim predstavnicima >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << stranih zemalja, gostiju, građana Vranja i Pčinjskog okruga, prilikom uručenja zastave novoformiranoj 4. brigadi Kopnene vojske Srbije, juče u Vranju rekao Dragan Šutanovac, ministar odbrane Srbije. Govoreći o dosadašnjim reformama učinjenim u Vojsci, ministar Šutanovac je rekao:

– To je samo deo reforme, neko će reći uradili smo veliki posao ali, verujte, još veći posao nas čeka.

Obraćajući se pripadnicima novoformirane 4. brigade Kopnene vojske Srbije, ministar odbrane Srbije je poručio:

– Imamo niz izazova i teško je da ćete naći ijednu vojsku u Evropi koja danas ima više izazova i bezbednosnih rizika u odnosu na vašu brigadu. Pre sedam dana učestvovali smo na vežbi sa vojskama Bugarske i Rumunije. Obe zemlje su članice EU, obe zemlje rade po standardima NATO-a, a verujte mi ne da se nismo obrukali, nego smo bili podjednako dobri i u mnogim segmentima i bolji. Zato moramo da nastavimo sa reformama. To je veoma važno i odnosi se na donošenje novih zakona o odbrani i Vojsci, zakona o službama bezbednosti. Pored toga, reforme će se odnositi i na poboljšanje materijalno-tehničke osposobljenosti naše Vojske kao i na poboljšanje statusa pripadnika Vojske.

– Želja mi je – rekao je on– da sa ostalim vojskama u Evropi učestvujemo u stvaranju bezbednosnog štita širom sveta kroz učešće u mirovnim operacijama.

Na uručenoj zastavi zahvalio je pukovnik Milosav Simović, komandant novoformirane 4. brigade Kopnene vojske Srbije, podsetivši na tradiciju koju nastavlja ova brigada kao i na obaveze u Kopnenoj zoni bezbednosti u opštinama Bujanovac i Preševo.

Obraćajući se prisutnima načelnik Generalštaba general-potpukovnik Zlatko Ponoš je rekao da je reforma Vojske urađena korišćenjem redovnih novčanih sredstava iz budžeta.

– Kada smo ovo počeli cilj je bio zaustaviti urušavanje borbene moći Vojske Srbije jer je u tom momentu bilo sigurno da stvari ne idu u dobrom smeru. Cilj je bio da napravimo Vojsku koja je i efikasnija i racionalnija za istu sumu novca koji smo imala na raspolaganju – rekao je general Ponoš.

– Postigli smo – rekao je general Ponoš – da imamo brigade koje imaju realnu borbenu moć. Brigada čijem formiranju smo danas prisustvovali je jedna od najmoćnijih i najbrojnijih, čiji mirnodopski sastav broji više od 2.000 ljudi.

A. Davinić

--------------------------------------------------------------------------

Vojna obaveza će i u buduće postojati

Načelnik Sektora za ljudske resurse Ministarstva odbrane Bojan Dimitrijević najavio je da će vojna obaveza ostati u nekoj formi i posle 2010. godine, do kada vojska treba da se profesionalizuje.

– Da li je to dobrovoljno služenje, aktivna ili pasivna rezerva, da li će predsednik države imati pravo da, u slučaju neposredne ratne opasnosti, mobiliše taj sastav, samo su neka od pitanja na koja tražimo adekvatne odgovore. Nužno je da do tada napravimo ambijent da "ljudi rado idu u vojnike" – rekao je Dimitrijević i dodao da je broj aktivnih vojnih lica sveden na 21.000, dok regrutni kontingent podrazumeva još 8.000 ljudi, a da će profesionalizacijom Vojske njenu većinu činiti vojnici po ugovoru i podoficiri, "što će pojačati izvršnu strukturu".

(Fonet)

[objavljeno: 01.07.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.