Redovni pregledi sprečavaju nastanak bolesti

Izvor: Blic, 22.Jan.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Redovni pregledi sprečavaju nastanak bolesti

Svakog dana u Srbiji od raka grlića materice umre jedna, a obole četiri žene. Posebno zabrinjava činjenica da je naša zemlja prva u Evropi po broju obolelih od ovog malignog oboljenja, koje je veoma lako sprečiti ako žena bar jednom u tri godine preventivno poseti ginekologa. Zato je Ministarstvo zdravlja najavilo sprovođenje nacionalnog programa prevencije ove bolesti od druge polovine tekuće godine.



Prof. dr Goran Ilić, pomoćnik ministra zdravlja, najavio >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je juče da će nacionalni program veoma brzo biti usvojen u vidu uredbe, a da će pozivanje žena na preglede početi u drugoj polovini godine.

- Evidenciju žena ćemo imati na osnovu biračkih spiskova. Pretpostavljam da će nam Pošta izaći u susret i da će pozivanje putem pismenih obaveštenja biti besplatno. Sve pacijentkinje će pozivati domovi zdravlja i na njima će biti najveći deo posla. Ovaj skrining program obuhvatiće 2,3 miliona žena starih između 25 i 69 godina i trajaće tri godine - rekao je dr Goran Ilić.

Dr Ana Bekić iz Instituta za onkologiju i radiologiju je upozorila da rak grlića materice najčešće pogađa mlade žene u dobi između 35 i 55 godina, ali se može javiti i u 20. ili 30. godini.

- Žene moraju da shvate kako ne smeju biti neodgovorne prema svom zdravlju. Rak grlića materice ne nastaje preko noći. Potrebno je da žena ne ode na pregled pet, deset ili čak 15 godina i da se desi niz promena, pa tek onda da dođe do oboljenja. Nažalost, samo deset do 20 odsto naših žena redovno odlazi na preventivne ginekološke preglede - konstatovala je dr Ana Bekić.

Svake godine u našoj zemlji od raka grlića materice oboli 1.400, a umre oko 500 žena. Otprilike dve trećine žena ginekologu se jave kada je bolest već napredovala i kada je lečenje teško i neizvesno. Ovaj podatak je poražavajući, jer redovni pregledi sprečavaju nastanak bolesti. Čak iako dođe do oboljenja, ranim otkrivanjem i odgovarajućim lečenjem postiže se izlečenje kod najvećeg broja žena.

Rak grlića materice uzrokuju neki tipovi humanog papiloma virusa (HPV). Većina žena zaraženih HPV-om ozdravi u periodu od šest do 24 meseca, a da i ne zna da je bila inficirana. Međutim, imuni sistem nekih žena ne uspeva da se oslobodi HPV-a i rizik za pojavu raka grlića materice je tada povećan.

Bolest nastaje na donjem delu materice koji je okrenut prema vagini. Počinje kada se neke ćelije grlića materice promene i krenu nekontrolisano da se umnožavaju.

Ginekolozi upozoravaju da, iako veoma efikasno štite od drugih seksualno prenosivih bolesti, kondomi nisu dobra zaštita od infekcije HPV-om. Iako se vakcinacija protiv raka grlića materice sprovodi u određenom broju svetskih zemalja, ona ne štiti od svih tipova HPV-a i zato preventivni pregledi kod ginekologa ostaju neophodni.

Osnovni savet je da sve žene stare između 25 i 69 godina svake treće godine urade ginekološki pregled sa Papanikolau testom.

Oprezno s vakcinom

Nedoumice oko toga da li je vakcinacija protiv raka grlića materice potrebna ili nije otklonila je prof. dr Vesna Kesić iz Kliničkog centra Srbije.

- Vakcina nije čarobni štapić. Postoji dvadesetak tipova humanog papiloma virusa koji su uzročnici bolesti, a vakcina štiti protiv samo dva i to ona dva koja nisu česta u našoj populaciji. Takođe, dejstvo vakcine traje samo četiri do četiri i po godine, tako da ona nije najbolje rešenje - rekla je dr Vesna Kesić.

Stopa mortaliteta

Srbija 10,1

Albanija 9,8

Bosna 8

Makedonija 7,6

Hrvatska 5

Slovenija 4,7

Grčka 2,5

Italija 2,2

Napomena: podatak se odnosi na 100.000 žena

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.