Redefinisanje medijske strategije

Izvor: RTS, 01.Nov.2012, 13:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Redefinisanje medijske strategije

Prilikom regulisanja medijske scene, tražiće se rešenja koja doprinose razvoju demokratskog društva, kaže ministar Bratislav Petković. Formirana je radna grupa čiji je zadatak da redefinišu strategiju i pravno-tehnički usklade postojeće radne verzije medijskih zakona.

Ministar kulture i informisanja Bratislav Petković poručuje da se Vlada Srbije odlučila za evolutivni put u regulisanju medijske scene, koji podrazumeva da ono što je dobro bude sačuvano i razvijano, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da se otkloni ono što je profesija odbacila i da se korak po korak traže rešenja koja će biti jasan doprinos razvoju demokratskog društva.

Petković je, govoreći na konferenciji "Petnaest godina razvoja nezavisnih medija u Srbiji", koju su organizovali USAID i Ajreks, istakao je da je sloboda medija jedan od osnovnih zadataka vlade, i da će se u njegovom ostvarivanju voditi računa da je slobodno informisnje jedno od temeljnih ljudskih prava.

Formirana je radna grupa u kojoj su angažovani stručnjaci koji su već radili na medijskoj strategiji, a njihov zadatak je, kako je rekao ministar, da redefinišu strategiju i pravno-tehnički usklade postojeće radne verzije medijskih zakona.

"Želimo da transparentno i u demokratskoj atmosferi raspravljamo o svim temama o kojima u javnosti postoje suprotna mišljenja. Namera nam je da postignemo saglasnost o što većem broju pitanja, a kada postignemo neophodnu saglasnost takav nacrt zakona ići će na javnu raspravu", reko je Petković.

U procesu povlačenja države iz medija su, kako je precizirao, obavljeni razgovori o konkretnim rešenjima za "Radio Jugoslavija" i "Jugoslovenski pregled", i postoji predlog da se njihova vlasnička transformacija obavi u sklopu novih zakonskih rešenja.

"U pregovorima sa rukovodstvom Tanjuga dobili smo uveravanja da su spremni za vlasničku transformaciju i tržišno poslovanje. Ostaje da se opredelimo za neki od savremenih evropskih modela koji je moguće primeniti u sadašnjim uslovima, a ta rešenja će biti takva da Tanjug neće ugrožavati rad drugih privatnih agencija", rekao je ministar Petković.

Da bi proces povlačenja države iz vlasništva u medijima bio uspešan, potrebno je, kako je objasnio ministar, otkloniti i koliziju između zakona o javnom informisanju i radiodifuznoj agenciji, koji zabranjuju državi da bude osnivač medija, i zakona o lokalnoj samoupravi i zakona o glavnom gradu koji to dozvoljavaju.

"Otklanjanjem tih nedostataka rešiće se i pitanje opravdanosti ideje o regionalnim servisima, ne dovodeći u pitanje potrebu javnosti za informisanjem o pitanjima iz lokalne zajednice", kazao je ministar Petković.

Takođe, pitanje javnosti i nedozvoljene koncentracije vlasništva u medijima biće regulisano setom medijskih zakona, a za rešavanje trenutne nejasne situacije oko vlasništva neophodno je da specijalizovane institucije daju stručne i konkretne odgovore, zaključio je Petković.

Amabasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi rekao je da će SAD i nakon 15 godina nastaviti da podržavaju medije u Srbiji.

"Kroz pomoć SAD tu smo da građanima pružimo objektivno informisanje zasnovano na činjenicama", rekao je Kribi i pozvao Vladu Srbije da nastavi podršku slobodnim i nezavisnim medijima.

Kirbi je ukazao da široka sloboda medija ne može postojati u vreme ekonomoske krize.

Predstavnik Ajreksa Mark Vajthaus rekao je da je Srbija napravila krupne korake na medijskom planu u poslednjih 15 godina ali da postoje stvari koje još mora da uradi na tom polju.

Na konferenciji je porikazan film "Razvoj nezavisnih medija u Srbiji" o podršci USAID-a i Ajreksa profesionalizaciji srpskih medija.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Petković: Formirana radna grupa za redefinisanje medijske strategije

Izvor: Beta Video, 01.Nov.2012

BEOGRAD - Formirana je radna grupa čiji je zadatak da redefiniše medijsku strategiju koju je uradila prethodna Vlada, najavio je danas ministar kulture Bratislav Petković. (CH 2)

Kliknite na sliku da bi video krenuo.

Realizovano uz pomoć www.beta-video.tv

Nastavak na Beta Video...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.